7 januari 2010

Hybris

Jag kan inte riktigt släppa tanken om hur bra det gått med vårt miljöarbete på jobbet. Inte bara de fantastiska elbesparingarna, utan allt från klimatkompensation av flygresor till sopsortering och beslut att inte köpa rödlistad fisk. Och allt däremellan med svanenmärkta trycksaker och miljöutbildning till hela personalen.

Det är faktiskt lite av en egokick för en miljönörd som jag att få ha tagit initiativ till och vara med att jobba med detta. Det blir liksom så stor utväxling på allt man åstadkommer. Jag menar, om jag gör bra miljöval hemma, så är det värdefullt, men jag kan bara påverka mina egna val. Men om min arbetsgivare bestämmer sig för att göra samma bra miljöval, så blir effekten så mycket större. Ja ni fattar.

Tips: Känner du att du gör det mesta rätt och minskar din miljö- och klimatpåverkan på alla sätt du kan hemma i din egen vardag, fundera på vad som skulle kunna vara nästa steg. Är du nöjd med hur ni har det på jobbet, hur din arbetsgivare jobbar med miljöfrågor? Om inte - säg det då, snacka med någon lämplig chef och berätta vad du tycker. Kanske händer det saker. Det minsta är i alla fall att du sår ett frö.

En bra väg att få saker att hända är annars att använda fackklubben, som är van att förhandla med arbetsgivaren om vad som är viktigt för fackets medlemmar. Att ha en miljövänlig arbetsplats kan absolut vara en facklig fråga.

Sen är det så klart olika förutsättningar för olika arbetsplatser. Storlek, typ av företag/organisation, ekonomi och you name it. Men på't bara!

(Nu lovar jag att inte skriva mer idag)

2 kommentarer:

Koldioxidexperiment sa...

Som jag sagt förr, du är min hjälte! Riktigt bra jobbat!

My sa...

tycker inte du ska släppa känslan. Bara bra om du börjar gilla den och vill ha mer av den :)