7 januari 2010

Nästan nittitusen *hick*

Jösses! 87 400 kWh. Det är så mycket mindre el vi förbrukat på vårt huvudkontor under 2009 jämfört med 2008. Det är en minskning med över 10 procent!

Jag höll på att få hicka när jag fick siffrorna idag inför vår miljörevision nästa vecka. Kunde det verkligen stämma? Men jo, tydligen.

Nu är det ju svårt att veta vad som påverkat mest, men jag vill ju gärna tro att min gamla käpphäst "Stäng av datorn efter arbetstid" har gjort sin beskärda del. Jag gjorde ju en glädjekalkyl på att vi skulle kunna minska med 50 000 kWh om vi gjorde det, men vågade ändå inte riktigt tro på det. Men så blev det nästan nittiotusen istället!

Grejen är att vi gjort fler viktiga energibesparingar, framför allt när det gäller ventilationssystemet. Vårt fläktsystem har stått och gått 24 timmar om dygnet, men numera går det bara under arbetstid. Och så har en ganska stor del av datorerna bytts ut till snålare, inte främst av elbesparingsskäl, men det fick vi på köpet. Och så har vi satt grendosor vid alla skrivbord som gör hård avstängning på alla apparater när datorn stängs av, så inget står standby på nätterna.

Ja, och så har vi bytt till Bra Miljöval-el också. Den lilla detaljen.

/Stolt miljösamordnare

4 kommentarer:

My sa...

Duktig miljösamordnare :) Min lilla erfarenhet säger mig att miljöarbetet många gånger hänger på en väldigt engagerad person som brukar vara/bli miljösamordnare, om så bara några procent. Jag tycker det låter som att du är den personen i din organisation och det är bara att gratulera till vad ni lyckats åstadkomma tack vare dig!

Karin sa...

Tack, my!
Din analys är klockren. Den som sa't han va't - även om jag bara är en glad amatör i de här frågorna. Jag är jätteglad att jag fick frågan att vara miljösamordnare. Jag lär mig massor, även om det bara är en liten del av min tjänst. Och det är faktiskt en ganska bra kombo att vara informatör samtidigt, eftersom information inte alls är oviktigt om det ska hända saker i hela organisationen.

Koldioxidexperiment sa...

Grymt bra!

Ivan L sa...

Grattis till fina resultat! Tänk på att berätta detta för ekonomichefen också. Miljöarbete är oftast väldigt lönsamt, för en sparad krona är 100% vinst till skillnad från en intjänad krona.
Lycka till med det fortsatta förbättringsarbetet!