17 januari 2010

Offrar vi oss?

Om man gör bra miljöval ska det svida lite. Det ska vara lite tråkigare. Gråare liksom. Det är bäst att inte köpa ekologiska käder för de är fulare. Och det är bäst att inte riskera vad som skulle kunna hända hos en ekologisk frisör. För det förstår ju alla att en frisör som inte använder kemikalier bara kan klippa pottfrisyrer. Kemikaliefria hudkrämer - nä, det är bäst att inte chansa, kemikalierna måste finnas där av en anledning. Och rättvisemärkt kaffe är inte så gott. Faktiskt.

Och jobbigare ska det vara också. Enda gången vi miljönördar är riktigt nöjda är när vi uppoffrat oss, ätit äckliga bönor och frön och promenerat en mil i spöregn till återvinningen.

Var kommer det där ifrån? Är det vi själva som tagit på oss rollen att offra ett skönt och okomplicerat liv mot ett liv med tagelskjorta? Eller handlar det mer om de skeptiskas försvarsmekanismer när det är för jobbigt att tänka nytt?

Jag vet faktiskt inte. En kombination kanske.

Som en kommentar till ovanstående publicerar jag härmed Avfallskvarn - the movie. Ett utmärkt exempel på hur ett bra miljöval gör livet lite enklare. Livet kanske inte blir roligare med avfallskvarn, men det blir definitivt inte tristare och jobbigare.

Jo, förresten - lite roligare:Dagens skörd består mest av fruktskal. Vi hittar också en vitkålsstam, ett par äggskal, ett kaffefilter och den där geggan som blir över i råsaftcentrifugen. När det malts ner går det rakt ut i avloppet. Enklare kan det inte bli att återvinna sitt matavfall.

9 kommentarer:

Mia B sa...

"****"
Ekonördsbladet

"I WANT THAT"
Mia B

För övrigt så tycker jag personligen inte att jag "offrar" särskilt mycket för att leva på ett miljövänligt sätt. Jag har alltid gillat att handla second hand och numer finns det även en massa annat snyggt i schyssta matrial om man vill ha nytt. Kalufsen fixar www.ecohair.se.
Det enda för min del som svider, är att minska på resandet. Att sätta sig på ett plan för att åka till långtbortistan, känns inte lika underbart som förr...

Bondjantan sa...

Appropå äckliga bönor och frön, dagens matiga sallad gjorde jag på kokt bovete, broccoli, soltorkade tomater, bönor och fetaost! Mycket lyckt med lite salladsdressing till.

Och om det är att offra sig att äta sådan mat så visst, stackars mig! :-)

Koldioxidexperiment sa...

Du har såklart helt rätt. Jag har aldrig heller fattat det där när folk i min omgivning tycker synd om mig för att jag offrar mig. Och jag vet inte vad det beror på, kanske är det en försvarsmekanism. Det är nog den troligaste förklaringen. Ihop med okunskap.

My sa...

Jag tycker att möjligheter till att offra sig absolut finns men jag tror inte att de flesta människor "offrar" mer än vad de vill och känner att de klarar av, för miljön och då offrar de ju heller ingenting eftersom det är ett val de själva gjort... om någon förstår hur jag menar...

My sa...

Måste tillägga att Avfallskvarn - the movie var en av de mest inspirerande filmer jag sett. Jag har nämligen ägnat en hel del tid till att tänka på hur den där avfallskvarnen egentligen fungerar så det var väl något sånt här jag väntat på :)

Mimmi sa...

Jag undrar bara om det inte är mer miljövänligt att kompostera matavfall? Vad händer med avfallet som hamnar i avloppet?

Karin sa...

Hej Mimmi,
Härligt, min favoritfråga :-)
Det är klart att det är bra med kompost om man har möjlighet till det och kan ta vara på jorden som blir. Men det finns många bra poänger med avfallskvarnen:
1. Matavfallet används till att producera biogas - ett fantastiskt bränsle som kan användas i bilar och lastbilar.
2. Matavfallet transporteras i det befintliga avloppssystemet, och behöver alltså inte transporteras i lastbilar.
3. Sen är det flera poänger för mig som användare: inga illaluktande sopor, smidigt, enkelt och faktiskt ganska kul att använda!

Här har jag skrivit lite mer om fördelarna.

Jonas Frycklund sa...

Jättebra att få se hur det funkar i verkligheten!

Vad är det för märke på din avfallskvarn. Funderar på att skaffa en. Eftersom vi bor i bostadsrätt så misstänker jag att det inte är gratis.

Karin sa...

Jonas: Vi har en Insinkerator Evolution 100 .

Ja den är inte jättebillig, men om man betänker vad många är beredd att lägga ner på sin köksutrustning, så... Och så finns det många billigare modeller också.

Om du bor i bostadsrätt behöver du kolla att det är ok med styrelsen, och om du inte bor i Stockholm måste du kolla vad kommunen säger om avfallskvarnar.

Hoppas det blir en avfallskvarn för dig :-)