20 januari 2010

Trögfattad om palmolja

Har länge tänkt att försöka sätta mig in i frågan om palmolja och matfett, men baxnade. Ja, jag vet att palmolja är dåligt på samma sätt som sojakraftfoder, men därifrån till att begripa vad det är för varor man ska undvika och köpa istället blev mig övermäktigt, åtminstone ikväll.

Om det står "vegetabiliskt fett" i ingredienserna på en vara, kan man då utgå ifrån att det är ond regnskogsskövlande palmolja, eller finns det gråzoner eller kanske till och med varor som är helt okej?

Tar gärna emot tips på bra info om palmolja och konsumentmakt.

Nu är det snart handboll.

4 kommentarer:

Koldioxidexperiment sa...

Ja, hoppas du får lite tips för det där behöver jag också lära mig mer om. Jag gissar att svaret som vanligt är KRAV...

Jenny sa...

Vet att det finns ekologisk palmolja, men står det inte tydligt på produkten så kan man nog utgå i från att det är miljöovänlig sådan.. Håller iaf med dig, svårt att sätta sig in i!

Heavenly Hel sa...

Kravmärkt/Ekologisk palmolja är ju ett bättre alternativ än "annan" palmolja eftersom det då iaf inte använts en massa bekämpningsmedel. Nackdelen med att man har skövlat regnskog för att få fram mark att odla den kvarstår dock....
En annan sort som ofta används som vegetabilisk olja är bomullsfröolja. Även den dras med stora problem med bekämpningsmedel och skadad natur även om det inte lika ofta är just regnskog som farit illa i processen.

Anonym sa...

Du ville ha kontakt med organisation so jobbar med (mot) palmoljefrågan.
Se vår hemsida: http//www.konsumentsamverkan.se
och sök i interna sökmotorn under rutan "Navigera" på ordet palmolja, så hittar du massor
eller kontakta oss på mail
b.ingerstam@konsumentsamverkan.se
eller 070-604 77 25

Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan