2 januari 2010

Vegoskinkan recenseras


I onsdags delade vi omsorgsfullt på de sista skivorna, lade på varsin macka med ett lager av bra sötstark senap. Gott!!

Sanningen är att den blev riktigt grym, vegoskinkan, som jag gjorde enligt receptet i Camino. Jag var lite skeptisk först, då jag smakade av den som den var, utan något till. Min syster smakade också på den i anslutning till en tugga köttskinka, och hon var inte direkt överväldigad. Hon tyckte inte att den smakade så mycket.

Men med rätt senap till, eller tillsammans med en god Janssons frestelse så får den högsta poäng av både mig och maken. Saftig, med fin konsistens och den har hållit sig fint i kylen över en vecka tills vi mumsat i oss hela kilot.

Jag funderar faktiskt på att göra en till. Testa att frysa in halva och låta den andra halvan stå i kylen som smörgåspålägg eller om man vill ha snabbt sovel till potatis/pasta och grönsaker. Pytt i panna, kanske? Låter bra till mina nyårslovade matlådor, hmm…

Det enda kruxet var detektivarbetet innan jag lyckats hitta alla ingredienser. Jästflingor och vetegluten jagade jag runt och hittade till slut på Gryningen. Rökaromen fick jag webbsöka ett tag innan jag fattade att det fanns i vanliga mataffärer, bland grillsåserna.

Betyg: 5 glada julgrisar

5 kommentarer:

Bondjantan sa...

Hm... låter v ä l d i g t spännande med denna vegoskinka.

Började denna kommentar med funderingar runt substitut och köttprodukter men det lät så fördömande och hårt... jag kan inte uttrycka mig så att det blir det jag vill säga... jag återkommer när jag har klarat av att formulera mina funderingar angående "ersättningsmat".
;-)

kram

Karin sa...

Då tror jag att jag fattar vad du menar. Jag är själv inte helt såld på idén att göra vegomat som smakar kött, och jag gör det väldigt sällan. Alltså det kan vara enkelt med färdigköpta quornfiléer eller sojabullar, men såå trist! Det är mycket godare med bra rätter på bönor och bajlväxter.

Julskinkan blev jag nyfiken på för att jag aldrig gjort hemmagjort "sojakött" och för att det skulle vara kul att ha med sig till julbordet. Men så blev den faktiskt överraskande god. Om den smakar skinka eller inte ska jag låta vara osagt, och det skiter jag i, men det var finfint med senap!

Jag hör gärna dina tankar om ersättningsmat, det finns inga ömma tår att trampa på :-)

Bondjantan sa...

Hej igen
Då gör vi ett nytt försök... sakta men säkert.

Jag har inget emot vegetarisk mat, vegomat, libanesisk mat, mexikanskmat eller för den delen fransk gourmet mat... :) Det jag försöker säga, är att jag är öppen för vällagad god mat!

Det jag funderar över är när man gör om något till något det är. Till exempel vegoskinka istället för julskinka. Och egentligen är det väl bara namnet som stör mig... tror jag...

Jag fick ju Renée Voltaires "kok"bok och i den finner man liknande grejer: Pumpaparmesan. Pumpafrön och havssalt som mixas... parmesan är väl en ost? Supergott men fel... eller? Kan man inte kalla det för pumpafling *skrattar lite smått hysteriskt åt mig själv*

Äsch... samtidigt säger jag ju själv zuccinipasta om zuccinisträngar som jag hyvlar och skär och använder som pasta. Men det är ju inte pasta...

Hopplösa snurriga tankar....

/ förrvirrade bondjäntan

Karin sa...

Ja vi kanske helt enkelt har behov av att ge våra maträtter lite festligare namn. Att sätta fram en "ugnsgräddad soja- och veteglutenklump" på julbordet har liksom inte samma klang.

Sen kan det vara praktiskt för alla som vill sluta med kött, men som inte kan släppa iden om att "riktig mat" är lika med kött och potatis. Då kan de där köttliknande produkterna vara ett alternativ. (Även om Quorn är bland det tristaste som uppfunnits).

Nu blev jag nyfiken på Renee Voltaires kokbok också. Pumpaparmesan, hmm... ;-)

Heavenly Hel sa...

Pumpaparmesan låter ju onekligen som en intressant och miljövänlig kreation jag gärna skulle prova givet att parmesan, som alla ostar, dras med stora andelar oanvändbara restprodukter samt släpper ifrån sig koldioxid under lagringen (som i just parmesans fall blir värre av en ovanligt lång lagringstid på 12-30 månader).