18 februari 2010

Coop och jätteräkorna (igen)

Kommer ni ihåg den där jäkla gröna hyllmärkningen vid jätteräkorna på Coop Medborgarplatsen? (Beklagade mig över detta för ett par veckor sedan) Jag borde väl släppa och gå vidare, men det stör mig att den gröna skylten fortfarande är kvar.

Att prata med personalen hjälpte inte, som sagt. Jag mejlade Coops kundkontakt och fick svar efter en vecka, där de drog sitt vanliga försvar om att Coop helt enkelt har en annan uppfattning än Naturskyddsförenigen i räkfrågan. Huvudargumentet är "Det faktum att vi säljer ekologiska räkor gör att det blir tydligare för konsumenterna att alla andra räkor produceras på ett miljömässigt sämre sätt.".

Ja, de kallar räkorna "ekologiska", eftersom de märkts av tyska Naturland.

Det finns tre problem med detta:
  1. När räksugna konsumenter får se en påse på Konsum som det står "ekologiska" på, så blir de jätteglada och resonerar: Vad bra, det finns snälla jätteräkor. Vilket har en tendens att sätta sig i ryggmärgen som ett försvar att kunna köpa jätteräkor var som helst. Alla är inte dåliga.

  2. Nej, räkorna är inte ekologiska. Bara för att de är producerade på ett mindre dåligt sätt, betyder det inte att de är hållbart producerade. Det skulle helt enkelt bli för dyrt, och det skulle inte gå att få ekonomi i odlingarna.

  3. Räkorna på Coop Medis är inte alls märkta av Naturland som de sa. Det är producenten själv, Pandalus, som helt enkelt skrivit att de är "miljövänliga" på påsen. Inte så värst trovärdigt.
    (Den här tredje punkten skickade jag tillbaka som en fråga till Coops kundkontakt. Efter tre påminnelser och tio dagar, fortfarande inget svar på detta.)
Snabblektion om varför man aldrig ska köpa jätteräkor.

4 kommentarer:

Bondjantan sa...

ja, typiskt att man måste vara så himla påläst själv för att kunna avgöra det ena eller det andra om ekologiska livsmedel. Fulspel!

My sa...

Tycker det är bra att du tar upp det igen och igen för det är verkligen en innegrej just nu som är så fel den kan bli.

Vill man läsa mer om coop och jätteräkorna var SNF:S rapport bra. Det finns också en hemsida som heter scampi.nu.

http://scampi.nu/pdf/rap-jatterakor-coop.pdf

Therése sa...

Jag har också diskuterat frågan med coops kundtjænst (info@coop), jag citerade det de sjælva skriver på sin webb, (att jætterækor odlas till stor del i dammar som har negativ effekter på miljøn) och frågade hur de tænkte.

Svaret blev:
"Ekologiska Tigerräksodlingar har inte den miljöpåverkan som du beskriver i dina påståenden, man får ej ta fram dammar som påverkar att mangroven ödeläggs, man fodrar inte med fiskmjöl eller med antibiotika i fodret. Det är därför vi redan 2001 tog beslutet att enbart sälja ekologiska jätteräkor. Vi förbjöd 1995 att sälja konventionellt framtagna jätteräkor, vi hade under en period enbart viltfångade räkor i väntan på att de ekologiska skulle klara av det ekologiska regelverket och bli certifierade."

Jag blev lite irriterad på tonen i svaret ("som du påstår..."), och stællde också føljdfråga hur de kontrollerar detta.

"Vi säljer enbart ekologiska tigerräkor som är certifierade av internationellt ekomärkningsorgan som har regler för produktionsformen. Kontrollen ska vara utförd av en tredjepart som följer godkända internationella kontrollstandards. Regelverket ska följa den ekologiska regelverkets paraplyorganisation( IFOAM ) Basic standards som i sitt regelverk hanterar kemikalier, mangrove, foder mm . KRAV i Sverige följer IFOAM Basic standards men har inte regler för räkodlingar. Därför godkänner vi de som har regler. Naturland är en Tysk organisation som har regler och som vi accepterar. Men det finns flera andra idag som har regler som vi kan acceptera. Jag ber om ursäkt för min ton, den är ibland stressad av att jag får in 100 till 120 mail om dagen och jag hinner tuvärr inte svara på alla och inte på ett utförligt sätt."

Jag har stællt frågan om det inte ska framgå av førpackningen, men inte fått svar æn. Och att han ær stressad struntar jag i, som kund ska jag inte bemøtas så!

To be continued...

Karin sa...

Bra Therese, på dem bara!