2 februari 2010

Den fantastiska sorteringsmaskinen?

Vi är ju ännu inte på bana med att sortera våra sopor i personalköken i hela huset på jobbet. Det har varit det ena och andra problemet, måste fixas kärl till köken, och stora kärl i soprummet och upphandlas hämtning och vilka säckar ska städarna ta varje dag och listan bara fortsätter.

Idag fick vi ett nästan oanständigt attraktivt förslag från återvinningsföretaget som hämtar våra sopor: Numera finns system för att maskinsortera och återvinna sopor som ligger i samma kärl. Vi skulle alltså kunna lägga det som ska återvinnas från köken (hård- och mjukplast, metall och pappersförpackningar) i samma säck! Den fantastiska anläggningen kallas för MRF - Material Recovery Facility - och det ska funka alldeles utmärkt, säger de.

Jaha, vad är haken? Jag sökte på nätet och hittade information om systemet, och det funnits MRF-anläggningar i Europa och USA i flera år, och det verkar faktiskt funka. En dyr investeringskostnad, så klart, men vad jag förstår konkurrerar företagen om de återvinningsbara soporna. Det finns pengar att tjäna och det företag som kan erbjuda bra tjänster och service får hämta folks sopor.

Det här är en business som jag har svårt att begripa mig på. Spontant känns det rätt att nappa på erbjudandet att få slänga allt (förutom matavfall, glas och pant) i samma säck och låta supermaskinen sortera soporna. Men har vi missat något då?

I vilket fall som helst ska vi få åka dit om ett par veckor på studiebesök. Jag är barnsligt förväntansfull att få se den fantastiska maskinen...

4 kommentarer:

Ivan L sa...

Med allt dyrare råvaror blir det mer och mer intressant att återvinna. Med tanke på mängderna avfall och uttjänta produkter som finns i omlopp, kan detta komma att bli en av de allra största branscherna i framtiden. Automatisering är ett sätt att minska lönekostnaderna och höja kvalitén på fraktionerna. (Om man utgår från att maskinerna gör färre misstag.) Ska bli intressant att följa dina fortsatta kontakter med den här maskinen.

Jonas Frycklund sa...

Intressant att höra om dina intryck av detta.

Här är en som verkar tro på idén:
http://therecycler.blogg.se/

Karin sa...

Vi har snackat mer om det på jobbet och det lutar åt att vi hakar på det här med ett enda återvinningskärl. Lovar att berätta mer när vi varit på studiebesök :-)

Tack för länktipset, Jonas!

Jenny sa...

Intressant! Problemet på min arbetsplats är just hur vi ska få plats med alla kärl osv. Just nu har vi tyvärr ingen sopsortering av plast, metall osv men när vi upphandlar städ till våren ska vi försöka få till ett bättre avtal. Ska bli intressant att se vad du tycker om MRF, funkar det låter det ju jättebra!

Här fick systemet lite kritik:
http://therecycler.blogg.se/2010/february/utkast-feb-15-2010-1.html