28 februari 2010

Lyssna och lär om soja

Jag älskar P1. Public service rules! Speciellt gillar jag när de väljer att göra hela programserier om sånt som är viktigt, och som många inte har koll på.

Enter Matens pris en programserie i fem delar där de granskar vad vår billiga mat kostar egentligen, för de andra som får betala den: Människorna som blir sjuka och dör i andra länder, djuren i fabrikerna och naturen och ekosystemen som utarmas.

Det första programmet sändes idag. Reportrarna åkte till Brasilien och kollade på sojaodlingarna, där fodret till våra svenska kött- och mjölkdjur produceras. Bekämpningsmedel som varit totalförbjudet i EU i decennier används helt ogenerat. Arbetarna skadas och dör av det. Jorden utarmas, resistenta sjukdomar på grödorna sprider sig och stenrika sojabönder blir ännu rikare och vårt kött blir billigare att köpa.

Snälla snälla, ta en halvtimme och lyssna på programmet!

Om du inte har tid, skumma i alla fall igenom den här sammanfattningen av programmet.

Svenska kött- och mjölkbönder har inga problem att köpa sojan från det här cyniska industrijordbruket. Och svenskarna har inga problem att köpa det billiga köttet som är resultatet av utnyttjandet av jord och människor.

Jag tror ju på konsumentmakt, som ni vet. Det jag köper har betydelse, och det jag inte köper har också betydelse. Om inte Lantmännen anser sig vara tillräckligt betydelsefulla för att ställa krav på schyst producerat djurfoder, så får jag ta ställning genom att anse mig tillräckligt betydelsefull att kunna påverka Lantmännen. Inte köpa kött och mjölk från djur som utfodrats med den onda sojan. Vill inte stödja skiten med mina pengar.

En krass och enkel tumregel: Allt kött och alla mjölkprodukter som inte är ekologiska kommer från djur som har utfodrats med den här billiga sojan. KRAV-märkta produkter gör det inte.

Här är ett tidigare inlägg om sojaindustrin.

1 kommentar:

Anonym sa...

Lantmännen får vara försiktig att de inte förlorar det goda namnet de har haft. Det verkligen inte ska gå på det viset och konsumenterna får väl visa misnöjet med dem.