15 februari 2010

Nu blir det reklam

När man betalar in medlemsavgiften till en förening är det lätt att tänka att nu bidrar jag med en slant till verksamheten och jag får delta i föreningens eventuella aktiviteter. En tidning brukar man få också. Det är ju så det mesta funkar - jag pröjsar och för det får jag en vara eller tjänst som förhoppningsvis motsvarar summan jag lagt ut.

Naturskyddsföreningens fina tidning Svensk Natur damp ner i brevlådan förra veckan, och jag läste ledaren. Den handlade om hur föreningen lovade att vara en nagel i ögat på varenda politiskt parti inför valrörelsen. De kommer att granska partiernas miljöprogram och lovar att "varken Sahlin, Reinfeldt eller de andra partiledarna ska komma undan miljöfrågorna, ens under valrörelsens slutskede. Vi ska slita som bävrar fram till den 19 september."

Inga konstigheter, egentligen. Det är självklart vad man kan förvänta sig av landets största miljöorganisation. Men när jag läste om det kändes det liksom extra rätt att vara medlem i Naturskyddsföreningen. För mina 24 kronor i månaden bidrar jag inte bara till föreningens resurser, utan jag har gjort föreningens röst starkare. Den hörs lite mer nu när jag är med.

Jag är ju själv anställd av en annan typ av medlemsorganisation och kämpar med att få alla och envar att förstå varför man ska vara medlem hos oss. När man ska "sälja" medlemskap är det så lätt att fokusera på vad man får för medlemsavgiften. Kanske borde vi bli bättre på att berätta vad man bidrar med för sin avgift? På vilket sätt världen blir lite bättre för att just vår förening får fler röster?

I vilket fall som helst: Ni miljönördar som läser här till vardags är säkert medlemmar i Naturskyddsföreningen sedan länge. Men om du inte är det, finns det inget att tveka på. Gå med! Sedan gör du vad du vill med medlemskapet, ingen kräver att du ska bli fågelskådare eller ens gå på deras lokala aktiviteter (även om det finns en massa intressanta grejer). Men din pinne i medlemsstatistiken visar att du tycker miljöfrågorna är viktiga. Då kan de göra ett bättre jobb.

Här blir du medlem i Naturskyddsföreningen

Och så en liten film:

4 kommentarer:

Bondjantan sa...

japp, upp till kamp!

Ivan L sa...

Absolut gör SNF mycket bra och är en viktig påtryckare i politiken. Ännu bättre vore om man kunde tillämpa etiken fullt ut på den egna verksamheten, bl a genom att upphöra med små kinesiska mjukisdjur i form av fåglar, små metallbrickor och annan fullständigt onödig miljöbelastning.
Ordföranden lovade mig detta i ett personligt mejl, och ändå såg jag nyss att mjukisarna finns på föreningens webbshop.
Likaså tycker jag att de nära samarbetena med t ex IKEA är tveksamma ur oberoendesynpunkt.
Lite för mycket av "konsumera så mycket du vill bara det är grönt".

David Vrensk sa...

Jag är med i Världsnaturfonden sedan många år (fast det låter konstigt när jag säger det – med i en fond?). Borde jag byta?

Jag gillar över huvud taget goda, kämpande föreningar som låter mig betala med autogiro. Det blir som skatt som jag själv styr över. Fint som snus.

Karin sa...

David: WWF gör en massa bra saker, precis som SNF. Fast de jobbar på olika sätt. WWF gör sin grej och om du tycker att det är bra så bidrar du, så att de kan fortsätta med det. Greenpeace jobbar så också. Det finns de som kritiserar sådana organisationer för brist på demokrati, men jag ser det inte alls så. De har hoppat över idén med att vara medlemsstyrda till förmån för att kunna göra snabba och kanske inte alltid okontroversiella insatser. Sedan är det upp till var och en om man vill stödja det eller inte. Jag skickar pengar till båda organisationerna.

Men Naturskyddsföreningen är en medlemsstyrd organisation rakt igenom. Det är därför jag tycker att den är starkare som påtryckare och opinionsbildare. Det är 180 000 medlemmar, som har möjlighet att tycka vad föreningen ska tycka. Det är starkt.

Ivan: Det är just detta som är grejen med demokratin. Det man inte tycker är bra, försöker man ändra på. Du tycker inte att mjukisdjuren och IKEA-samarbetet är bra, men det finns andra i föreningen som tycker det. Som medlem har du möjlighet att säga vad du tycker och kanske blir det en ändring så småningom.