1 februari 2010

Snabbföreläsning om jätteräkor

Alla vet ju att jätteräkor är dåligt. Man ska få ett styng av dåligt samvete när man köper sin scampirätt eller struntar i att byta ut sushiräkan.

Jag vet inte hur många gånger detta dåliga samvete riktats mot mig, om vi är ett sällskap som äter tillsammans. "Förlåt, Karin, jag vet att det är dåligt att köpa scampi" Jag avstår konsekvent från att föreläsa. Vad är det jag ska säga? De vet ju.

Eller? Kanske borde jag ha en snabbföreläsning i bakfickan och snabbt punkta ner de viktigaste orsakerna till att aldrig köpa jätteräkor. För ibland får jag en vag känsla av att folk vet att det är dåligt, men inte varför. Bara att det är "dåligt för miljön" liksom.

Ska göra ett försök till snabbföreläsning.

Sex goda skäl att aldrig aldrig köpa jätteräkor, scampi eller tigerräkor:
  1. Mangroven som huggs ner för att anlägga räkodlingar ger inte längre skydd mot jorderosion, orkaner och tsunamis, vilket gör befolkningen väldigt sårbar.
  2. En räkdamm kan bara användas ett fåtal år. Sedan är jorden förbrukad och överges. Då är marken förstörd och helt obrukbar av salt. Nya dammar måste anläggas och förstöra mer mangrove.
  3. Mangroven som huggs ner är enormt viktiga ekosystem, där tropiska fiskar leker. "Fiskarnas barnkammare" brukar man tala om.
  4. Räkdammarna hindrar befolkningen att ta sig ut till havet och fiska. Kustbefolkningen tvingas ofta överge sina hem för att ge plats åt räkodlingar.
  5. Antibiotika och kemikalier används i överflöd för att få effektiv produktion. Läcker ut i naturen.
  6. Förhållandena i räkfabrikerna är under all kritik, barnarbete är vanligt, inget skydd kemikalier m.m.
Och så svaret på frågan som alltid kommer:
JA, alla jätteräkor är onda, det finns inga ekologiska scampi. KRAV eller MSC vägrar märka dem. Det finns varumärken som försöker påstå att de är miljövänliga och till och med ekologiska, men det är bara vad de själva säger. Hållbara räkodlingar skulle innebära ett så högt pris att det inte skulle finnas marknad för dem, och det finns helt enkelt inte.

Hmm... ni förstår problemet. Det blir en för lång föreläsning. Om någon har förslag på en smart sammanfattning i en enda mening får ni gärna bidra. Eller är det bäst att hålla tyst?

Läs på mer hos Naturskyddsföreningen
Wikipedia har en bra artikel också

6 kommentarer:

Veronica Karlsson sa...

Okej, helt övertygad. No more shrimps. Är det en okej sammanfattning?

Karin sa...

Helt OK sammanfattning om du frågar mig.

Åt förresten middag med en dig närstående ikväll, och han gjorde en föredömlig koll vid beställningen så att det inte var jätteräkor han beställde. Respect!

:-)

Veronica Karlsson sa...

Du kan ta på dig äran för det :) Kunskap är makt - makt att göra medvetna val.

Catarina Arborelius sa...

Samma här Karin! Jag letade upp din blogg för att se om du hade lagt in prippsreklamen och fick mig en lektion om jätteräkor! Aldrig mer! Jag lovar - jag kommer aldrig mer att köpa sådana! Om de inte blir KRAV-märkta förstås!

Kul blogg!!!

Catarina

Marie sa...

I min umgängeskrets är det snarare ingen som vet om det här. Några gånger har jag lagt sordi på middagsstämmningen genom att så vänligt som möjligt påpeka att jätteräkorna är onda. Har slutat med det nu för att inte få ovänner.

Anonym sa...

Jag var på "finrestaurang" på djurgårn. Frågade om man kunde få rätten med vanliga räkor ist för scampi. Servitrisen såg förvirrad ut och undrade varför (!) varav jag kort svarade "av miljöetiska skäl". Då sa hon att deras scampi var ekologisk. Dum som jag var gick jag på att det var okej då och googlade sedan på ekologisk scampi och hittade din blogg. Tack för att du upplyste mig! Aldrig mer jätteräkor.