20 februari 2010

Vem har bestämt att vi ska ha isbergssallat?

Vem är det som har hittat på vilka de svenska måste-ha-året-runt-grönsakerna ska vara? Jag menar alltså den klassiska svenssonsalladen med isbergssallat, gurka och tomat.

Fråga: Om vi nu bestämt oss för att ha importerade växthus- och konstgödselodlade slentriangrönsaker hela vintern, varför har vi då valt de mest smaklösa man kan komma på?

Jämförelsevis är de inte ens speciellt nyttiga. Vitkål har nio gånger mer c-vitamin än isbergssallat. Broccoli har 20 gånger mer! Rotsaker som rödbetor och morötter är suveräna att laga god mat med, och supernyttiga. Och blomkål...

Vinterimporterad isbergssallat och gurka utnämns härmed av mig till svenskarnas onödigaste slentrianmat. Om vi ändå ska köpa importerade grönsaker, varför inte köpa det som åtminstone smakar något och tillför måltiden något mer än mest bara vatten? Och vänta med sallad-gurka-tomatsalladen tills man kan köpa svenska grönsaker som smakar sommar?

Jag har själv blivit helt såld på den hemmagjorda pizzasalladen, alltså en vitkålssallad med en ättiksdressing som gör att man kan göra en rejäl laddning som klarar sig länge i kylskåpet. Gott till det allra mesta. Bästa receptet är som sagt med ättika istället för vinäger - så här gör jag:
Vitkålssallad
1/2 vitkålshuvud
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olja
1 dl matättika (=1 msk koncentrerad ättika + 0,8 dl vatten)
2 tsk salt
1-2 krm grovmalen svartpeppar
2 tsk strösocker
1 tsk dijonsenap eller senapspulver
1-2 tsk oregano

Strimla vitkålen fint. Lägg den i kallt vatten medan du fixar dressingen.
Pressa vitlöken och blanda allt utom vitkålen i en kastrull och koka upp.
Häll av vattnet från vitkålen, blanda ner såsen och rör om. Låt stå i kylen i minst 2-3 timmar. Rör om salladen lite då och då. Förvara ordentligt övertäckt.

8 kommentarer:

My sa...

Jag har precis samma åsikt som du om det här.

Mia B sa...

Håller med och Gu' tack för receptet på pizzasalladen! Min hjärna står helt still just när det gäller vitkål. Vi har den svenska ekolådan varje vecka och det är Så.Mycket.Vitkål. Nu gäller det att hitta läckra recept för kålrot också. Så.Mycket.Kålrot!
Den som kan ett får gärna räcka upp en hand!

Karin sa...

Hmm, kålrot...
Ja förutom det uppenbara att blanda i potatismoset eller som en bas i en rotsaksgratäng har jag hört talas om de som skivar, panerar och steker kålroten som pannbiffar *nyfiken*. En annan grej som jag inte heller testat är att gratinera kålroten och ha istället för julskinka.

Sedan kan man alltid ha kålrot i sin soppa. Min standardsoppa är att koka hackade rotfrukter mjuka i buljong och sedan mixa soppan slät och göra den len och god med grädde. Kryddor som ingefära eller koriander är inte fel.

Bondjantan sa...

Mia B: rotfrukts pytt är sååååå gott!

Hej Karin, förlåt att jag flörtar med Mia här på din blogg... hoppas att det är ok.

Angående smaklösa grönsaker under vinterhalvåret så tror jag att just att det saknar smak är just framgången :-/ Knasigt men jag tror att fler äter om det inte smakar så mycket. MEN jag håller med... varför ens sponsra denna dumma konsumtion?!

Mera rotfrukter till folket!

Mia B sa...

Tack för tipsen! Som f.d. köttätare tycker jag nog att kålrots"skinka" känns extremt svårtflörtat som surrogat, hehe, men att steka som biffar har jag faktiskt inte provat.
Ganska så nyligen var jag på Restaurang Landet i Sthlm (som för övrigt alltid har minst ett vegoalternativ i gourmetklass både som förrätt och huvudrätt, rekommenderas!) och till förrätt fick jag en kålrotsconsommé med tryffel och vindruvor. Yummy! (Dock rätt så 'overkill' att överföra till hemmets vardagsmeny, :))

Anonym sa...

Jättebra sagt Karin, nu ska jag tänka om nästa gång jag handlar! Självklart så röstade jag på dig!
Mickan i Linköping

Kajsa sa...

Vitkålssallad is da shit. Till och med barnen äter med glädje. Jag har aldrig förstått vitsen med isbergssallad. Jo, jag köper den när jag ska äta små vietnamesiska vårrullar. De måste rullas i frasig isberg. Annars, nej tack!

Marie sa...

Håller fullständigt med dig i allt. Min nya favorit är vad jag kallas brysselkålslaw. Man skivar brysselkål tunt (har aldrig tidigare fattat att det är gott rått) och blandar med skivad morot (och vitkål om man vill) sen öser man på majonäs om man vill vara onyttig eller senapsvinägrette.