11 februari 2010

Vill ha mer MRF-sortering!

Nu har vi bestämt oss att skicka våra återvinningsbara sopor på jobbet till MRF-anläggningen. Skönt beslut.

Snabb repetition: Med MRF kan man maskinsortera och återvinna sopor som slängts i samma kärl. Man lägger det som ska återvinnas, i vårt fall hård- och mjukplast, metall och pappersförpackningar, i samma kärl. Sedan maskinsorteras soporna automatiskt på något magiskt sätt på MRF-anläggningen. Enklast möjliga för användarna.

För oss på jobbet innebär det en stor förenkling jämfört med att ha separata soptunnor i köken. Framför allt var det bökigt för städarna som skulle ta med sig våra olika sopsäckar på vagnen varje dag, och det funkade inte riktigt logistiskt. Så det här blev som en skänk från ovan lagom tills vi skulle börja sortera på hela huvudkontoret. Den 1 mars kör vi igång, äntligen!

Hallå! Det är något som är fel här!
Alltså, tekniken finns sedan länge. Inte i Sverige, men i många andra länder har man kört det här systemet i många år. Brukar inte vi svenskar slå oss för bröstet som rätt framåt på miljöteknikområdet? Varför har vi inte byggt MRF-anläggningar, så att det äntligen kan bli rimligt att återvinna sina vardagssopor även för den stora delen av befolkningen som tycker att det är jobbigt och svårt att återvinna?

Så här enkelt skulle det kunna vara:
  1. Matavfallet slängs i avfallskvarnen (eller motsv. återvinning av matavfall)
  2. Återvinningsbart (plast, metall och pappersförpackningar) läggs i ett kärl.
  3. Ej återvinningsbart (brännbart) läggs i ett annat kärl
  4. Glas, tidningar, elektronik/farligt avfall m.m. sorteras för sig, precis som nu (eller så uppfinner vi ett bättre sätt)
Svårare än så behöver vi inte göra det. Tekniken är uppfunnen. Men vi kanske bara ska fortsätta som vi gjort hittills: Ska man ta miljöansvar ska det vara lite jobbigt.

5 kommentarer:

M sa...

varför låta maskiner som slukar energi göra jobbet när vi kan sortera det själva? vi har ingen sopsortering alls där jag bor men jag har byggt upp min egen sopsortering för brännbart, plast, metall, pappersförpackningar, tidningar/brev/papper, batteri och glas under vasken. inte så jobbigt alls faktiskt.. åker till återvinningscentralen kanske en gång i månaden..

Karin sa...

Ja det där är självklart en väldigt vettig synpunkt. Vi som vant oss vid att sortera våra sopor och gå eller köra iväg med dem vet att det inte är speciellt jobbigt.

Fast jag har tvingats inse att världen till största delen inte består av miljönördar som ägnar dagarna åt att leva miljövänligt och sedan blogga om det. De flesta är tyvärr inte beredda att anstränga sig enbart för kicken att göra något bra.

Alltså måste de få hjälp och en rejäl spark i baken. Det är först när det är omständligare, svårare och dyrare att vara miljöovänlig som det kommer att hända saker på riktigt.

Jag tycker att vi ska använda alla uppfinningar och teknik som bara finns för att göra det enkelt att vara miljövänlig. Jag skulle för all del kunna samla mitt matavfall i en hink och starta en kompost och ägna mig åt den på min fritid. Men jag tycker att avfallskvarnen är bättre och roligare, fastän den drar lite energi.

Ja, du fattar vad jag menar :-)

Om MRF-anläggningarna faktiskt skulle innebära att vi skulle återvinna merparten av vårt avfall istället för att bränna upp det, så kommer det att vara värt energiförlusten att driva dem.

Anders Sund sa...

Sverige har idag Europas högsta återvinningsgrad. Att i det läget snegla på tveksamma lösningar från Storbrittanien där man ligger 20 år efter oss är bakvänt. Britterna har valt den här metoden för att att snabbt nå EU's minimimål. Det material som MRF's producerar är av mycket dålig kvaliet och exporteras uteslutande till sydeuropa eller asien. Det återvunna glaset hamnar oftast som fyllnadsmaterial i vägar på grund av undermålig kvalitet. Returpapperet skulle aldrig godkännas av ett svenskt pappersbruk.

MRF är ett utmärkt sätt för företag som Envac och Stena att bygga fast en kommun eller landsdel i ett insamlings- och återvinningssystem som kräver långa kontrakt. MRF är inte bra bra för miljön utan bra för återvinningsföretagen.

Karin sa...

Tack för intressanta synpunkter, Anders. Jag är absolut ingen expert på ämnet, utan funderar bara utifrån det jag hittills lyckats ta reda på. Det är knappt två veckor sedan jag hörde talas om MRF för första gången.

Den anläggning som vi har valt till jobbets sopor tar inte emot glas för maskinsortering. Vi tänker heller inte skicka vårt papper, som vi redan har ett fungerande återvinningssystem för sedan länge.

Jag menar bara att om det var enklare för folk att sortera plast, mjölkkartonger och metall, så skulle fler göra det. Och jag kanske är en hopplös teknikoptimist, men jag är rätt övertygad om att anläggningarna kommer att bli bättre och bättre allteftersom efterfrågan ökar på återvunnet material.

Och så tänker jag mig att det inte behöver bara någon motsättning mellan det som är bra för miljön och det som är bra för återvinningsföretagen.

Jösses vad det finns mycket att lära sig...

M sa...

ja jag håller med om att det finns såå mycket att lära sig! man känner sig riktigt uppgiven ibland när man tror att man hittat något som är riktigt bra, och sen visar det sig att på nått sätt så är det ändå något med det som inte är bra.

det är inte mycket som är både ekologiskt, kravmärkt, miljövänligt OCH hälsosamt på en och samma gång.. och det är mycket man inte vet som man kanske borde ta hänsyn till. man känner sig väldigt liten på jorden. men man måste ju försöka! bättre att göra vad man kan istället för att inte göra något alls..