22 februari 2010

Vore skönt med lite värme

Är det bara drygt två månader sedan klimatmötet i Köpenhamn? Det känns som en smärre evighet. Och ett vackert lager av snö har lagt sig som en skön filt över landskapet och den kallaste vintern på över 20 år vittnar om att det nog inte var så farligt ändå. På med långkalsongerna, och ja tack, lite klimatförändringar skulle sitta fint nu...

Och så håller de på med nåt fuffens i FN:s klimatpanel, det har man ju hört. De har säkert bara hittat på det där med global uppvärmning, vi hade minus 21 i morse!

Jag ska erkänna att klimatförändringarna inte alls upptar mina tankar lika mycket som de gjorde i höstas. Jag har omedvetet låtit mig vila från de värsta tankarna på vad vi har att vänta om vi inte gör tillräckligt.

Men idag vaknade jag till i alla fall. Vetenskapsradion gör en intressant granskning av de fel som upptäckts i IPCC:s senaste rapport, som ju givit bränsle åt klimatskeptikerna. Jag har haft lite svårt att förhålla mig till det där och inte alls haft på fötterna att säga varken till eller från om de påstådda felaktigheterna.

Det jag lärde mig i morse var att felen i rapporten bara berör uppvärmningens konsekvenser, inte det faktum att människan påverkar klimatet. Där är forskarna överens. Kärnan i klimatpanelens forskning står fast - det blir varmare och det är människans fel.

Ja tänk om det vore så väl att det bara blev lite varmare och skönare...

Som grädde på moset hade tidningen Metro resespecial i morse. En sida ägnades åt så kallade "sistachansen-resor", med topp fem på resmål man bör ha sett innan klimatförändringarna förstört dem, bland annat Victorafallen, djuren i Everglades och Stora Barriärrevet. Maldiverna fick ett helt uppslag. Det är så cyniskt att jag inte vet om jag ska skratta eller gråta.

6 kommentarer:

Ivan L sa...

Håller med dig om slutsatsen att forskarna hittat sambanden kring klimatförändringarna. Att det är svårt att konstruera modeller vet vi, det jobbet kommer per definition aldrig att bli klart.
Däremot tror jag, om det nu är till någon tröst, att utsläppen oundvikligen kommer att begränsas av tillgången på fossil energi. Även kolet, som det finns mest av, blir allt dyrare att utvinna. Vi kommer aldrig att bränna upp allt fossilt bränsle utan sluta använda det för att det blir för dyrt. Läs gärna mer på theoildrum.com .
Inte för att man blir mindre oroad av dessa scenarier men det känns bättre att ha hela bilden.

Anonym sa...

Det ligger en nyinköpt bok här hemma som min miljöman har inhandlat: Climate cover-up som verkar handla om hur lobbyisterna jobbar oljebolagen för att få klimatfrågan att verka påhittad. Ska nog läsa den för att få argumenten. James Hoggan heter han som skrivit den.

kram
tes

Karin sa...

Tack för tips!

Anita E sa...

Jag är faktiskt chockad. Platser man bör se innan klimatförändringarna förstört dem?! Hur är det möjligt? Vad är fortsättningen? För sexturisten - människor du bör ha utnyttjat innan de fått HIV? För jaktturisten - djur du bör ha skjutit innan de har utrotats?

jag röstar idag igen Karin. Ett steg i taget - allt går att förända. Trots allt.

Solgerd sa...

Föreningen energirådgivarna i Väst påpekar i tisdagens GP att det är skillnad på väder och klimat. Förvisso har vi vargavinter här i Sverige men globalt sett är vintern ovanligt varm. Bara det att media väljer att fokusera på Skandinavien och östra USA som har ovanligt mycket snö.

Men resten av världen? I debattartikeln tas ett antal exempel hämtade från SMHI och University of Alabama in Huntsville upp: östra Kanada 5 grader varmare än normalt, Mellanöstern/centrala Kina 3-8 grader varmare än normalt, Arktis/Svalbard: 8 grader varmare än normalt, Väst och Nordafrika 2-5 grader över normaltemp...

Jag säger som de säger, läs inte bara kvällstidningsrubrikerna - titta på bakgrunden och helheten.

Anonym sa...

Och efter att jag pratat med min man om att hitta argumenten, så rekommenderade han Uppsalainitiativet som listar svar på skeptikernas argument:
http://uppsalainitiativet.blogspot.com/