25 mars 2010

Food, inc

Film är ett starkt medium. En bra gjord dokumentär med ett klart budskap kan kicka igång både känslor, vrede och förhoppningsvis handlingskraft.

En obekväm sanning hör dit, så klart.

En annan mindre känd film i hållbarhetsgenren är Darwins mardröm. Intrycket den filmen gjorde på mig sitter kvar än, fyra år efter jag såg den i en pytteliten biosalong på Zita. Den visar på det vansinniga i att skeppa iväg flygplan efter flygplan med fisk från Tanzania till Europa medan invånarna svälter. Det är illa nog. Men det som fastnade hos mig är känslan av att vara delaktig i ett system, som jag inte har någon makt att ta mig ur. Jag äter inte ens nilabborre, men det känns som jag är delaktig i alla fall. Allt är fel, men man kan inte peka på någon och säga att det är ditt fel. En riktigt bra film är det, även om den är en spark i mellangärdet.

För ett tag sedan shoppade jag loss på Amazon. Häromdagen kom paketet med ett gäng dokumentärer, som jag tänkte beta av efter hand.

Först i högen blev Food, inc, som jag velat se ett tag. Ännu ett inlägg i matindustridebatten, sedd ur amerikansk synvinkel. En riktigt proffsig dokumentär, med allt du behöver veta för att inse att allt gått för långt. Om hur djuren behandlas, hur matindustriarbetarna har det, om överviktsepidemin och om att allt man äter i slutänden består av majs eller soja som ägs av företaget Monsanto.

Låna?
Om du inte har sett Food, inc. får du gärna låna den av mig. Den är inte svensktextad och den funkar inte på en regioninställd DVD-spelare, men jag kunde se den på datorn. Skicka ett mejl till karinsmiljoblogg@gmail.com, så skickar jag den på lån.

3 kommentarer:

Anna sa...

Kan rekomendera även Monsantos värld

Anna

Anna sa...

Food Inc och flera bra dokumentärer kan man se gratis här:
http://www.sprword.com/all.html

Tillade Anna

Karin sa...

Tack Anna, vilken guldgruva!