17 mars 2010

Hela huset källsorterar!

Sådär. Vissa saker går trögt, men när det väl är gjort känns det rätt bra. Sedan första mars sorterar alla avdelningar på huvudkontoret, med åtta kök/lunchplatser och 180 anställda, sina frukost- och lunchsopor. Numera går alla mjölkpaket och varenda plast- papp- och aluminiumlunchlåda till återvinning istället för att bara brännas som hushållssopor.

Det tog nästan ett halvår längre än planerat att genomföra det i hela huset, men i perspektiv så gör det inte så mycket. Nu funkar det ju!

Som bonus skickar jag med lite snabbfakta:
  • Ett ton returpapper motsvarar ungefär 14 träd.
  • Ett kilo återvunnen plast sparar en liter olja = två kilo koldioxid.
  • Återvunnet stål sparar 75 % av energin det krävs för att göra helt nytt.
  • Återvunnen aluminium sparar 95 % av energin det krävs för att göra helt nytt.
  • Ingen metall är för liten för att återvinnas. Om Sveriges alla kapsyler skull återvinnas, skulle man kunna tillverka 2 200 nya bilkarosser varje år (knäpp jämförelse, inte jag som hittat på den – men hur många cyklar skulle man kunna göra?)
Källa: sopor.nu

Dessutom: Idag okejade ledningsgruppen miljögruppens förslag till miljömål och handlingsplan för 2010 :-)

3 kommentarer:

Eva sa...

Det är helt fantastiskt! Heja miljögruppen! På jobbet är vi låångt ifrån sopsortering, men jag gläder mig åt KRAV-kaffet varje dag.

Har ni en miljöpositiv (otroligt knäppt ord, men du fattar vad jag menar) ledning eller har ni i miljögruppen gjort ett övermänskligt arbete?

Bondjantan sa...

Detta är enormt, mycket bra och vilket bra exempel. Alla kan!

Tyvärr så kan jag se att min arbetsplats är långt ifrån din i miljötanken...

Karin sa...

Eva: Haha, nä vi är nog inga övermänniskor i miljögruppen. Numera får vi faktiskt bara applåder av ledningen. De tycker självklart att det är kul att vi är den enda organisationen av vårt slag som är miljödiplomerade och det är väl ingen som tycker att det gör ont att vi dragit ner på elförbrukningen med 90 000 kwh på ett år. Fast lite trögstartat var det. Jag tog mitt första snack med personalchefen hösten 2006 efter att jag sett En obekväm sanning. Jag tyckte bara att vi skulle ha en miljöpolicy och stänga av datorerna efter arbetstid. Fast då hade vi inte tid att prioritera det, var beskedet. Sedan mognade frågan och fler tyckte att miljöfrågorna borde vara en del av vårt övriga arbete med att vara en schyst organisation. Hösten 2008 drog vi ihop en miljögrupp och fick pengar att anlita en konsult som kunde hjälpa oss med miljöutredning och diplomering. Mitt tips är att inte ge sig – alla vet ju att miljö och CSR ligger i tiden och att det finns pengar att tjäna dessutom.

B-j: Precis – alla kan. Det behöver inte vara hopplöst även om arbetsgivaren kanske inte är på bana just nu. Börja med någon liten fråga, prata med någon lämplig chef om vad du tycker borde förändras. Sen kan man använda facket också, om man vill. Din lokala fackklubb kan ta upp frågan med arbetsgivaren och driva att medlemmarna inte vill bidra till en sämre miljö på sin arbetstid.