6 mars 2010

Lantmännen försöker

Tack alla snälla som röstar på min blogg i omröstningen om Sveriges bästa gröna livsstilsblogg som En lagom dos grönt arrangerar. På måndag börjar finalen :-)

Fick ett meddelande från arrangören igår. Nu är det kart att Lantmännen går in som huvudsponsor för tävlingen. Ookej... Jag gissar att Lantmännens CSR-folk har lagt pannan i djupa veck den senaste veckan efter att Sveriges Radio berättat om den billiga sojan som Lantmännen köper hundratusentals ton av utan att blinka - samma soja som innebär ett helvete för människor och natur i Brasilien.

Joråsatt... om man vinner omröstningen kan man räkna med en generös kasse med några av Lantmännens produkter, meddelar arrangören. Spännande. Vad kan det vara? En säck genmodifierad soja?

Nej, förlåt! Det man kan hoppas på är att de tar åt sig kritiken och inser att de faktiskt kan göra skillnad och ställa krav som inköpare. Något måste de göra i alla fall.

Som konsument kan i alla fall jag ställa krav. När jag köper KRAV-märkt slipper jag bidra med mina pengar till att utnyttja jord och människor i andra länder.

9 kommentarer:

Mårten sa...

Hej Karin
Först, grattis till nomineringen. Vi vet hur välkommet det kan vara med lite uppskattning för ett bloggande där man inte alltid får den kredd bloggen förtjänar. En av anledningarna till att vi gärna sponsrar ett bloggpris (vi sponsrade även matbloggpriset i höstas)

Det stämmer att vi gick in som sponsor i veckan som gick, det blev aktuellt tidigare men inte verkställt förrän nu vilket ju var lite märklgi tajming kan man tycka.

Vi har jobbat hårt och jobbar hårt med hållbar utveckling inom Lantmännen, det är av våra fokusområden och läs gärna mer om det på www.lantmannen.com/hallbarhet där man även kan bläddra igenom vår senaste hållbarhetsredovisning.

När det gäller den senaste tidens debatt om sojaimporten så finns det mer informationom det här på www.lantmannen.com/soja.

Precis som du skriver så är det här viktiga frågor som vi jobbar mycket med för att verkligen visa hur vi tar vårt ansvar för hela kedjan från jord till bord.

Hälsningar
Mårten, Lantmännen I&K

Karin sa...

Hej Mårten,
Tack för din kommentar. Jag gillar egentligen inte att skriva så där elakt, men jag kunde inte riktigt hålla mig. Det var lite öppet mål, och jag är förbannad på riktigt över att vi i de rika länderna utnyttjar jord och människor i andra länder. Ingen vet om det, och de som faktiskt vet (ja, jag antar att ni på Lantmännen känner till förhållandena) håller tyst om det som om inget hade hänt. Blunda och gå vidare.

Jag förstår att ni tycker det är jobbigt med folk som ropar fy utan att fatta hur komplex frågan är. Hur ska vi i lilla Sverige kunna förändra världen? Den är ju bara som den är. Vi sitter fast i system och vi kan inte ändra oss själva förrän någon annan ändrat sig först. Eller?

Ni skriver att det inte skulle funka att köpa ekologisk soja, eftersom den är dubbelt så dyr. Ett annat sätt att se på det är att man kan få soja som orsakar död och förödelse för halva priset. Vilket är helt i sin ordning. Skit brukar vara billigare än bra grejer: Barnarbetskraft är billigare än vuxenarbetskraft. Kött från djur som misshandlats är billigare än från djur som behandlats väl. Om vi har bestämt att det finns en gräns för vad vi ska acceptera för att få billiga produkter i de fallen, varför skulle vi acceptera Brasiliens bekämpningsmedel?

Ser fram emot att höra om era framtida val :-)

Micael Rosén sa...

Bra jobbat av Lantmännen att svara på din insändare. Det är inte så lätt att hålla koll på alla varor, och hur dem påverkar världen. Men det är ändå bra att det kommer upp. Vilka av dem stora bolagen har inte haft problem med något sådant.

Lycka till i tävlingen

Bondjantan sa...

Jag tänker lite som du Karin! Många vet men håller tyst...vi i väst ska leva på andra...andra ska offra sig för att vi ska ha det bra eller för att vi inte vill betala ett rimligt pris för varor... FY skäms!

Det är bra att debatten kommer upp, OM och OM igen!

marie-louise sa...

Hej Karin,
kul att läsa din välskrivna och personligt hållna blogg. ( Finns du på twitter också? Ännu lättare att följa ) Och roligt att se att du gillar våra program.
:-) Lycka till i tävlingen.

Mvh/ Marie-Louise Kristola,
Klotet i P1

www.sr.se/p1/klotet

Karin sa...

Hej Marie-Louise, kul att du gillar bloggen. Jag är självklart trogen Klotet-lyssnare också :-)

Alltså Twitter har jag inte riktigt förstått mig på. Jag har ett konto, men använder det aldrig. Jag har facebookstatus för mina vänner och bloggen för allmänheten. Vad Twitter skulle tillföra får gärna någon berätta för mig.

marie-louise sa...

Hej! När du skrivit ett nytt blogginlägg kan du lägga en länk och två rader om detsamma på twitter. Så hittar fler dit, helt enkelt.
Själv har jag mest koll på bloggar via just sådana twitter-påminnelser sedan en tid tillbaka.

/ ML

Karin sa...

Okej ML, jag är inte den som är den. Nu får du gå in och följa också, annars ser det ut som jag inte har några kompisar...
twitter.com/karinsmiljo

Johannes sa...

Lantmännen är en storkoncern och som sådan fungerar den som alla andra storkoncerner, det är egentligen inget märkligt med det. Den bästa utgångspunkten man som konsument kan ha är att aldrig lita på sådana överhuvudtaget (och utgå ifrån det grundantagandet som säger att de allihop, alltid har försökt externalisera sina kostnader så långt det varit möjligt) - utan istället försöka köpa sina produkter från en liten återförsäljare.
Att stort är bra är en av vår tids största tankefel.

LRF har genom åren gjort sitt bästa för att slå ut de små inhemska jordbruken och gynna de stora, då detta gett dem större vinstmöjligheter i egenskap av att vara mellanhand när det gäller exempelvis soja.

Om du vill vara riktigt kaxig så går du nu och vinner den här tävlingen varefter du sen snällt tackar nej till LRF's pris med hänvisning till dina egna, tidigare anförda, argument - och på så vis förhindrar deras green-wash.

Att leva av det man kan producera där man lever. Det är melodin!


Mvh:
Johannes