24 mars 2010

Obs! Mangokärnor läggs i soporna

Jaha, nu har jag bevis på att även min avfallskvarn har sina begränsningar. Mangokärna - dålig idé att försöka mala.

Jag blev lite skärrad, eftersom hela kvarnen smällde till och sedan stendog den. Men efter att ha fiskat upp den tilltufsade kärnan ur kvarnen och tagit en snabb titt i manualen hittade jag säkringen som lösts ut. Bara att trycka på knappen, så var kvarnen pigg igen.

Mangokärna - hur tänkte jag?

6 kommentarer:

Maria sa...

Sätt den i en kruka istället.

Karin sa...

Tveksamt, det känns som jag har dödat den. En kvarnbehandling är inte snäll, ens för en tuff mangokärna.

David Vrensk sa...

Ska man tro att detsamma gäller avokadokärnor?

Karin sa...

Vet inte. De avråder inte från det. Så här står det i FAQ om vad man inte bör mala:

"Långfibriga grönsaker som selleri och kronärtskocka är inte lämpliga. De långa trådarna är svåra för kvarnen att riva sönder eftersom de är så tunna. Trådarna kan orsaka stopp i avloppet. Rått fiskskinn är också olämpligt eftersom det är för segt för att malas sönder. Är det kokt eller stekt går det bra. Stora köttben är svåra att mala sönder. Kvarnen tar inte skada, men det tar lång tid att finfördela benen, så undvik dem. Ben från fisk och fågel går bra att mala ner."

Skönt att höra att den inte tar skada av hårda grejer. Jag kanske testar en avokadokärna framöver. Längesen jag köpte någon, inser jag.

Bondjantan sa...

Hallå där

Avocado och mangokärnor lägger jag inte i komposten för att det tar flera ååååår att kompostera. Inte samma sak som kvarn men en hint om att det är svårmalt...

Göran sa...

Ja har en Waste King avfallskvarn och det går jättebra att mala ner mango och avokadokärnor. Det går hur lätt som helst !