21 mars 2010

Om att leka Gud

Veckans avsnitt av radioprogrammet Matens pris handlade om djuren. Inte den vanliga vinkeln med vanvård och misskötsel, utan om vad den hårda aveln leder till.

Jag vet att jag kanske är extra känslig för ovärdig behandling av djuren vi har ansvar för. Men den här sättet att cyniskt utnyttja djuren ger ordet vanvård en annan dimension. Vi låter dem inte bara leva sina korta liv som produktionsenheter i fabriker - vi har dömt dem att födas felkonstruerade. Allt för att varje djur ska producera mer och ge billigare och billigare mat.

Det kvittar hur väl du behandlar en kyckling om den växer så fort att benen inte bär den. Om du släpper ut grisarna att böka naturligt, när de får ledskador och bryter benen när de inte vistas inomhus. Eller om korna får tugga grönt klöver på sommarängar om de måste avlivas som utmjölkade treåringar och får dödfödda kalvar?

Att vi bedriver avel på våra husdjur är det självklart inget konstigt med. Husdjuren är tama enbart för att människan avlat på dem genom årtusenden. De ser ut som de gör på grund av oss människor. Vilket ansvar ger det oss?

Guided evolution är begreppet inom den industriella aveln, lärde jag mig idag. Snacka om hybris. Om vi nu vill och kan leka Gud, skulle det inte kännas bättre att vara på den goda sidan?

Lyssna på Matens pris
Läs om avsnittet.


Nästa vecka är det sista programmet i radioserien. Då lovar de fokusera på lösningar, vad vi kan göra. Det kan vi behöva...

1 kommentar:

Nightwood sa...

Håller med exakt. Det är vidrigt. Läser just nu Thomas Mores Utopia som är grymt intressant på många sätt men tänkte på vad han skriver om slakt. I Utopin ska slakt, trots att allt annat arbete delas endast utföras av några få människor så att inte blodtörstan väcks, idén var att människor som slaktar djur skulle lockas att börja döda människor. I vårt moderna samhälle har det blivit precis tvärtom. Eftersom ingen är i närheten av slaktprocessen har djuren blivit avhumaniserade och folk är villiga att äta kött från grymma förhållanden enbart för att det är billigt. Besök i slakthus borde vara obligatoriskt för köttätare.