11 mars 2010

Påminnelse om textilindustrin

Är det bara jag som är enkelspårig, eller är det ovanligt mycket i svenska medier om ohållbar konsumtion? Sveriges Radios fokus på billiga maten i Matens pris har jag tjatat om förut (och kommer att fortsätta), och så igår råkade jag sätta på teven när Korrespondenterna skulle börja.

En halvtimme om textilindustrin fick vi. Det var en påminnelse om det vi hört förut: textilarbetare som jobbar för slavlöner och bomullsarbetare som blir sjuka och dör av bekämpningsmedel och kemikalier som förgiftar grundvattnet som människorna dricker. Men tydligen har vi inte blivit påminda tillräckligt många gånger. Vi fortsätter att köpa, bara det är billigt.

Det starkaste i programmet var ändå Salina, en indisk tjej på max trettio, som handgripligen kämpade för att göra livet bättre för textilarbetarna. Med hederlig agitation på gatorna åker hon runt och försöker att få dem att organisera sig och tillsammans kräva värdiga villkor och löner. Inte helt lätt på fabriker där man blir avskedad om man klagar och där facklig aktivitet är förbjuden. Så jäkla cool tjej!

Mycket sevärt program. Titta på det!

Har du förresten koll på Rena kläder?

--------------
Och när du ändå är här kan du, om du har lust, lägga dagens röst i omröstningen om Sveriges bästa gröna blogg. Det är en rafflande tätstrid, som pågår till den 21 mars...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Har försökt rösta både igår och idag men bara fått svar att återkomma om24 timmar. Det måste vara något fel.

Karin sa...

Hej,
Schyst att du vill rösta på mig. Jag har också upptäckt problem med att rösta. Har skickat en fråga till arrangören, så får vi se vad de säger.

Karin sa...

Hej igen,
Jag frågade arrangören och fick det här svaret:
"Man kan bara rösta en gång per 24-timmarsperiod och har du otur så har du råkat rösta nästa dag, men mindre än 24 timmar efter förra gången. Förmodligen är det det som inträffat."

Testa att rösta imorgon igen och se om du får samma svar :-)

Anders sa...

Tvättnötter är ett ekologiskt alternativ för att tvätta kläder med. Fungerar mycket bra över 30 grader.Perfekt till ulltvätt och kan allergiker använda detta undermedel utan risk.Själv har jag använt såpnötter i ett år nu och är helt frälst. Länk till där man kan handla är hppt//www.webbsmart.se

Anders sa...

Länk till tvättnötter skall så klart vara http://www.webbsmart.se