28 april 2010

Avfallskvarnar, bara näst bäst

Jag har förstått att alla inte tycker att det är en bra idé med avfallskvarnar. Kritiken handlar om att kvarnarna inte är det effektivaste sättet att omvandla köksavfallet till biogas. Att det är bättre att samla in och transportera det som det är och sedan röta till biogas.

Jag, som blivit fru Avfallskvarn med alla och envar (visar just nu upp min diskbänk i veckans Mitt i Södermalm), tycker självklart att det vore världsbäst om kvarnarna vore den ultimata lösningen att återvinna matavfall. Men jag böjer mig för dem som vet bättre. Herregud, jag gick helklassisk humanistisk på gymnasiet, och den lilla undervisning jag fick i biologi och kemi sträckte sig till att kunna rabbla ädelgaserna i rätt ordning. Och man lärde sig inte så mycket om rötslam och biogas på latinlektionerna. Önskar så ofta att jag kunde mer…

I Nykvarn, där vi bodde förut samlades matavfallet in i fina gröna påsar. Jätteenkelt, vi slängde allt i samma tunna och sedan skildes de gröna påsarna maskinellt från resten av soporna och togs om hand för återvinning.

Stockholm har som bekant ingen insamling alls av matavfallet. Ner i sopnedkastet bara. Så länge det inte finns något bättre alternativ så tänker jag använda min avfallskvarn med gott samvete.

5 kommentarer:

Maria sa...

Du får väl gå en kvällskurs i biologi!

Bondjantan sa...

Ja det är ju så att plötsligt förstår man att man har har för lite kunskap... Men visst tycker jag att du ska använda din kvarn till det finns ett bättre alternativ! Det är ju gott nu jämfört med ingen återvinning alls!

Eva sa...

Det där har jag också hört. Men var hittar man fakta om det här och studierna som visar att hämtning med bil är bättre? Vi funderar på hur vi ska göra i vår brf och ska man övertyga så många som möjligt om någon form av investering så känns det viktigt att ha rejäla argument på fötterna.

Karin sa...

Eva: De synpunkterna jag har fått är från VA-bolag i kommuner där man inte tillåter avfallskvarnar, läs till exempel här.

De vet säkert vad de snackar om, men vill man vara elak, så kan man säkert säga att de har skäl att inte vilja ta hand om det extra i avloppet. Innebär det kanske mer kostnader för bolagen? (OBS! Karin snillespekulerar på mycket djupt vatten nu)

Stockholm Vatten har som bekant inget emot avfallskvarnar, och de uppmuntras ju här. Och eftersom det inte finns något alternativ, så är det väl kvarnar som gäller här. Vilken kommun bor du i?

Eva sa...

Jag är också Stockholmare och rent teoretiskt verkar det finnas alternativ eftersom fastighetsägaren kan ordna med frivillig insamling av matavfall: http://www.stockholm.se/-/Naringsliv/For-foretagare/Avfall-/Flerbostadshusagare1/
Däremot tror jag att många hushåll skulle uppleva det som enklare att använda avfallskvarn än att få en soppåse till att hålla reda på. Det gäller ju att få med fler än oss redan övertygade miljönördar. Att välja något som kräver extra arbete kan nog tyvärr bli kontraproduktivt. Men kanske är jag pessimistisk?