15 april 2010

Dagens film: King Corn

Jag har betat av ännu en film i min hög med dokumentärer jag beställde från Amazon. Det är ju lite farligt att gå in där och leta efter en film, eftersom man då får en radda med rekommendationer på liknande filmer. Så det slutade med en kanske något för dyr hög med dokumentärfilmer som inte alltid är så upplyftande. Men riktigt bra filmer hittills.

Dagens film var King Corn. En lite annorlunda dokumentär om två amerikanska collegekompisar som visade på det absurda med den amerikanska majsen. Efter att ha konstaterat med ett labbtest att deras eget hår består av majs, så bestämde de sig för ett lite annorlunda grepp att göra film. De lånade ett tunnland åker i Iowa och odlade helt enkelt majs där. Vi fick följa dem hela vägen när de får statliga subventioner för att odla (annars skulle det gå med förlust), hur de köper utsäde med tillhörande bekämpningsmedel, och hur de konstaterar att majsen de odlat inte går att äta som den är. Den måste processas. De försöker följa vad som händer med majsen de odlat, men det är svårt. Det mesta hamnar i djurfoder (åh, dessa bisarra och grymma feedlots!) och det blir sötningsmedel och tusen andra processade ingredienser i den amerikanska maten. Diabetes exploderar som folksjukdom i USA.

Filmen hade trots sitt sorgliga budskap en ganska skön stämning. Ingen hängdes ut som skyldig, à la Uppdrag granskning. Det handlade mer om hur människor är fångar i ett system och väl gör så gott de kan.

Den var sevärd. Och så älskade jag slutscenen :-)

Vill du låna den går det bra att mejla mig på karinsmiljoblogg[a]gmail.com

1 kommentar:

Mama Bear och Papa Bear sa...

Det finns en massa bra filmer om mat, ska bli intressant att få ta del av lite tips. Både Food Inc och King Corn har vi ju sett, men du verkar ju ha en hel del filmer på hög :)