13 april 2010

Om miljökrav vid upphandling

Idag var vi på utbildning på jobbet. Miljöanpassade inköp. Vi ville få mer kött på benen om hur vi ställer bra miljökrav i våra upphandlingar. Den största insikten efter dagen var hur jäkla svårt det är att göra rätt.

Suck... Det är så mycket som ska vägas in. Vi ställer för all del miljökrav redan nu, och vi har en hel del detaljerade riktlinjer för vilka varor som ska ha vilken miljömärkning, och vi ställer krav på ett aktivt miljöarbete hos våra leverantörer. Fast problemet är att vi köper så olika saker. Hur ska man kunna ställa samma typ av miljökrav på den egenföretagare som säljer en enstaka konsulttjänst som på en byggentreprenör, en leverantör av kopiatorer eller en konferensanläggning?

Och hur följer vi upp att de håller vad de lovar?

I vissa fall är det fullständigt självklart att leverantören ska ha en miljöcertifiering (ISO 14001 osv), men det funkar inte alltid att ställa de kraven på ett litet tjänsteföretag.

I vilket fall som helst var det rätt personer som var med på kursen - fastighetsansvarig, IT-avdelning, ekonomiavdelning och andra bra personer. Vi kommer fortsätta diskutera hur vi kan gå vidare för att bli bättre. Det är ju det allt handlar om. Hela tiden bli lite bättre, små och stora kliv framåt.

Tips på bra och tillgängliga upphandlingspolicyer, någon?

2 kommentarer:

Koldioxidexperiment sa...

Det viktigaste är att inte ställa ett enda krav som ni inte har tänkt följa upp. Så fundera igenom innan hur uppföljningen ska ske så att ni är säkra på att ni kommer att kunna göra det. Min erfarenhet är att det ofta är mycket lättare (även om det också kan vara svårt) att hitta på kraven än att sen komma på hur man ska följa upp. Och ännu svårare verkligen ta sig tid att göra uppföljningen (vilket ju också blir svårare ju fler krav ni ställer).

Lycka till!

Karin sa...

Visst är det så. Oh det var också en av gårdagens viktigaste insikter, nämligen att vår uppföljning är fullständigt hipp som happ just nu.

Vi måste verkligen tänka till här.