5 maj 2010

Kemilektion

Igår utnyttjade jag mitt medlemskap i Naturskyddsföreningen och gick på ett föredrag som stockholmskretsen ordnade. Det handlade om läkemedel, hud- och hårvård och hur den påverkar oss och vår miljö.

Det senaste året har jag känt mig ganska påläst kring det allt där. Framför allt kring hud- och hårprodukter, där jag ju fick en aha-upplevelse i höstas med insikten om att all skit och kemikalier vi köper dyrt och smörjer in oss med är helt onödiga. Jag kände mig grundlurad när jag insåg det.

Men det finns alltid mer att lära sig. Till exempel:

1. Våra läkemedel: Det gäller samma för dem som det mesta vi köper och förbrukar. Läkemedel tillverkas oftast i Kina och Indien och människorna där får ta miljökonsekvenserna, medan vi köper fint paketerade piller. Det finns vattendrag i de mest produktionsintensiva områdena i Indien, där man uppmätt halter av antibiotika tillräckligt höga för att kunna bota en urinvägsinfektion genom att dricka vattnet. Inget kan leva i det vattnet såklart.

2. Deodorant består av aluminium: De allra flesta smörjer sin känsliga hud med metall alla dagar i veckan. Det visste jag inte. Jag, som bara använder eko-produkter sedan i höstas, slipper det nuförtiden, men ändå. Är det okej?? Kolla innehållsförteckningen på din de0!

Och så fick jag med mig en bra lista på ämnen att undvika om man läser innehållsförteckningen på flaskorna man köper. Som en bonus kommer den här:

  • Mineralolja, t ex parraffinum, petrolatum, petroleum, ozokerit, E905
  • Alltför starka rengöringsmedel: Natrium lauryl sulfat, sodium lauryl sulfat
  • Emulgeringsmedel: t ex PEG
  • Parabener (konserveringsmedel, som man kunnat koppla till hormonstörningar)
  • Zinkpyrition (Finns i mjällschampo, och är jättejättejättedåligt. Förbjudet i båtbottenfärg, men tillåtet i schampo.)
  • Triclosan
  • BHT, BHA
Kanske är det dags att gå och se Underkastelsen ikväll.

Några tidigare inlägg i ämnet:
Katharsis, Lurad, Dagens kemilektion, Dirty Business

1 kommentar:

Ivan L sa...

Just aluminiumsalter tror jag inte man behöver vara så rädd för, det är naturligt förekommande mineralsalter i likhet med natriumklorid, magnesiumklorid mm. Alunstenar (kalium-aluminiumsulfat) säljs som naturlig deodorant i många hälsokost- och ekobutiker.