13 juni 2010

Giftigt snygga i håret

Jag har skrivit om det en och annan gång förut, men nu när Naturskyddsföreningen gör ett uttalande så passar jag på igen.

Det där med kemikalier i håret. Egentligen borde man ju inte bli överraskad, med tanke på hur det luktar vid en slingblekning. Eller hur det stack i näsan när man permanentade sig då på 80-talet. Men som svensk tror man gärna att allt är säkert, kollat och dubbelkollat av Myndigheterna. Om det inte står i någon föreskrift, så är det ingen fara. Skönt. Det trodde jag förut i alla fall.

Frisörkemikalierna är inte snälla. De är inte snälla mot kunderna som får dem på huden, och de är definitivt inte snälla mot frisörerna som har dem som sin dagliga arbetsmiljö. Och sedan sköljer vi ut dem rakt i avloppet, som om det vore en snäll tvål.

Paraphenylendiamin (PPD), finns i hårfärger. Det förbjöds redan på 40-talet, eftersom det är giftigt och kan ge livslång allergi. Det blev tillåtet igen efter EU-inträdet, men det är inte mindre giftigt för det.

På 1700-talet använde man puder med arsenik i. Det tyckte man nog var bra då, fast jag tror att de flesta tycker att det låter som en dålig idé att ha dödligt gift i ansiktet. Nu har vi Zinkpyrithion i schampot, och tycker att det är bra för man får ju inte mjäll. Fast det är förbjudet i båtbottenfärg, eftersom det är så giftigt.

Nej men vi måste ju sluta använda gift att smörja in oss med. Eller?

Inga kommentarer: