4 juni 2010

Om bredband och arbetsmiljö

I onsdags fick vi fiber för bredband installerat i lägenheten av hyresvärden. Nu går det så snabbt att surfa att man inte märker när man uppdaterar en sida. Finfint!

Stockholmshem hade anlitat ett företag för att fixa installationen - det behövde borras och fixas och det tog typ hela dagen, bara i vår lägenhet. Alla utom arbetsledaren var killar från något östeuropeiskt land, jag hade svårt att uppfatta på språket var de kom ifrån. Men alla var unga, och kunde ingen svenska.

Att det kommer hantverkare från andra EU-länder är inget som jag har synpunkter på - det är så arbetsmarknaden funkar. Vill man jobba i Sverige så får man det, och det är jättebra.

Men... det jag såg hemma i onsdags gjorde mig ganska ledsen.

Installationen krävde att de borrade igenom våra tjocka betongväggar, och dessutom behövde det borras hål för alla lister som sattes upp. Det innebar flera timmars konstant borrande med en ofattbar ljudnivå. Jag satt själv och höll för öronen, men blev ändå helt yr i huvudet av borrljudet. Men ingen av de som borrade hade någon som helst form av hörselskydd. Jag är ingen expert, men min bedömning är att den ljudnivå som hantverkarna utsattes för är direkt skadlig. Dag efter dag, 450 lägenheter.

De hade inte heller några andningsskydd. Hela lägenheten fylldes av ett fint betongdamm, och de som borrade måste ha andats in stora mängder betongdamm från 60-talet. Själv snöt jag svart hela kvällen, bara av att ha vistats i lägenheten. Vad gör det dammet med lungorna om man andas in det varje dag i flera veckor?

Dessutom blev killarna blev mycket illa behandlade av sin arbetsledare. Han skällde och och var otrevlig mot dem, för mig helt utan anledning. Ingen vågade säga emot.

Känns sådär, faktiskt. Ett gäng duktiga killar har jobbat en dag i mitt hem, med uppenbar risk för skador på lungor och hörsel. Jag vet inte vad de tjänar, men man kan ju ana att det inte är mycket.

Men jäklar vad snabbt internet vi har.

Anyway, jag skickade ett mejl till Stockholmshem för att fråga om de tyckte att det var okej att arbeten utförs på det här sättet i deras hus. Får se om de svarar.

4 kommentarer:

Fru Purjo sa...

Bra av dig att du mejlade till fastighetsägarna och påtalade vilka vidriga arbetsförhållande hantverkarna jobbar under.

Anonym sa...

Håller med!!! Blir glad då folk ser, sätter ord på orättfärdiga saker!!!

/Marie.

Charleston sa...

Guldstjärna på kontaktandet av Stockholmshem! Det här vill jag se uppföljning på. Vad fick du för svar? Ska du peta lite till på dem?

Karin sa...

Tack för påminnelsen. Jag fick faktiskt inte ett ord till svar från Stockholmshem. Ska dra iväg ett mejl till idag.