24 augusti 2010

Karikatyr

"Cyklande miljötrendiga stockholmare har tagit miljöpartiet till sitt hjärta" står det på DN:s förstasida idag.

Det är inte direkt första gången man hör det där ordet. Miljötrendig. Eller eko-chic.

Förra söndagen fanns ett långt reportage i Svd av Mustafa Can om "det gröna Södermalm". Också det apropå att Mp är så starka här. Han radar upp klyscha på klyscha om eko-chica medelklassöder, och jag antar att jag ska känna mig träffad. Jag bakar både surdegsbröd, handlar ekologiskt och tror att jag kan påverka klimatförändringarna med mina egna vardagsbeslut.

Även om det är intressant och lite kul att låta någon analysera och karikera ens egen livsstil, så stör jag mig på sättet att beskriva verkligheten. Att miljömedvetenhet och insikten om att människan pajar planeten enbart skulle vara en trend för den välutbildade medelklassen i storstaden. Som det är något man hakar på, på samma sätt som uppvik på jeansen, iPhone eller Odd Molly.

Eller det är kanske inte verklighetsbeskrivningen jag stör mig på, förresten. Det ÄR ju en trend. KRAV ökar mitt i den ekonomiska krisen, och det erbjuds fler och fler ekologiska och klimatsmarta varor och tjänster som folk gärna lägger sina pengar på.

Det som stör mig är när det beskrivs nedsättande. Att alla vi som hänger på miljötrenden skulle vara en skock får som är värda att förlöjligas. På samma sätt som jag inte förstått varför man ska skämmas för att man anses vara politiskt korrekt.

Det är väl skit samma vad man har för motiv? Är det sämre att göra ett bra miljöval för att det är "trendigt" än av andra skäl? Om du börjar cykla till jobbet för att du tycker det ser rätt ut eller om du gör det för att du vill vara duktig eller kanske bara för att få motion - det ger samma effekt för klimatet.

Varför denna ironi?

Nej hörni. Jag tänker inte låta mig nedslås av karikatyren, även om jag vet att jag passar mycket väl in på den.

3 kommentarer:

Katarina sa...

Skönt att jag inte var den enda som kände mig träffad! Jag håller med om att tonen var lite nedslående. Varför skulle det vara lite negativt och omöjligt ätt rädda världen genom att förändra sin livsstil? Gör alla det så... Voilá! Då har vi nått vårt mål, eller hur? ;)

Anneli Sjögren sa...

Trend eller inte... Vi som verkligen bryr oss kommer nog att fortsätta även om det skulle bli "otrendigt", eller hur!?!
Miljörörelsen har ju i alla tider blivit häcklad opch förlöjligad - men står pall och växer ändå! Tur det!! :D

Fredrika sa...

Bra blogg! Kul att du tar upp aktuella artiklar och liknande :)