11 augusti 2010

Vem köper pälsar nuförtiden?

Igår kom minkfrågan upp till debatt efter Djurrättsalliansens dokumentation av de svenska minkfabrikerna. Jag tittade lite på deras film och som alltid när man ser systematisk misshandel av djur så mår man illa och skäms för att bo i ett land där det tillåts.

Det värsta var att se hur stressade de var, så långt ifrån ett naturligt beteende man kan tänka sig. Bara vidrigt.

Ja, nu är det ju inte tillåtet att plåga djur i Sverige. Det var statssekreteraren på jordbruksdepartementet väldigt tydlig med i debatten i P1 Morgon igår. "Djur ska ha det bra", var typ det enda svaret Magnus Kindbom (c) hade på frågorna han fick om politikernas ansvar.

När man snackar minkfarmer har jag alltid undrat vilka som köper minkpälsar nuförtiden. Jag har aldrig ens hört talas om någon i min generation som ens skulle komma på tanken. Men tydligen går mycket av de svenska minkpälsarna på export.

Jaha.

Om inte svenskarna vill köpa pälsar känns ju Eskils knarkargument för att ha kvar svenska minkfarmer ännu tokigare.

Nej, snälla, förbjud svenska minkfarmer nu! Det är ingen idé att hänvisa till våra fina djurskyddslagar som ändå inte följs, eftersom kontrollen är så usel.§ 4 - Sveket mot minkarna from Djurrättsalliansen on Vimeo.

4 kommentarer:

Maria sa...

De används inte bara till pälsar, utan även till lösögonfransar och mascaraborstar och annat smink. Håller med om att det var pinsamt att höra Skövdepojken M Kindbom upprepa sitt mantra i P1morgon.

Anneli Sjögren sa...

Hej Karin!
Va' kul att hitta till din blogg!! Du skriver så mycket vettigt så det är inte klokt!! :D
Jag försöker också vara miljömedveten så gott det går. -99 utbildade jag mig till miljöinformatör, men den kunskapen känns ganska ringrostig och till viss del förlegad...!
Numera bor jag på landet utanför Avesta och är helt beroende av min bil till skillnad från när jag bodde i Stockholm då jag gick och åkte kommunalt överallt! Men det går inte här...!
Förresten så är jag vegetarian av födsel och ohejdad vana - tack och lov!! ;-) (Förstod av nåt du skrev att du också är vegetarian.)
Nu ska jag lägga din blogg bland mina favoriter innan jag stänger av datorn och går och lägger mig!! :D

Karin sa...

Tack Anneli för dina uppmuntrande ord :-)

Situation sa...

Vill tipsa om Situation Tjugoelva, en politiskt obunden kampanj för en hållbar stadsmiljö. Vårt mål är att påverka Malmö Stads politiker inom loppet av 1,5 år. Besök http://www.situation2011.se

Ditt stöd behövs!

http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=142351832462284&ref=ts

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4825