9 september 2010

För lite miljö i valrörelsen - vem bestämmer det?

Jag tänkte på en grej. En vanlig analys i de olika mediernas valbevakning är att miljö- och klimatfrågorna lyser med sin frånvaro i valrörelsen. Det kommenteras både här och där.

Jag håller med. Världens viktigaste utmaning har reducerats till käbbel om supermiljöbilspremie eller snabbtåg, som om det skulle vara den enda mirakelkur vi behöver.

Men om Sveriges nyhetsredaktioner tycker att det är för lite miljö och klimat i valdebatten, varför ställer de inte fler och bättre frågor till politikerna om det? Eller är det bara partierna själva som bestämmer vad som ska synas i media?

2 kommentarer:

Karolina sa...

Och den trista sanningen är nog att anledningen till att det är tunt på miljösidan i valbevakningen är att andra frågor bedöms vara viktigare för väljarna. För media bevakar det som allmänheten vill läsa/höra/se, ganska logiskt om man tänker på det.

My sa...

Håller med Karolina. Miljöfrågan har en tendens att drunkna i skattediskussioner och annat. Och det känns lite som att även om de flesta håller med om att det är en jätteviktig fråga så är det ingen som ska komma och påstå att det inte finns viktigare frågor än miljön. Typ mer ekonomisk kortsiktig välfärd. Kanske det vore något ett diskutera miljöekonomi lite mer och faktiskt sätta ett värde på miljön jämförbart med andra saker.