25 september 2010

Mer om luncher

Jamen precis, äntligen lite fokus på min gamla käpphäst: Lunchrestaurangmaten. Naturskyddsföreningen har gjort en undersökning som bekräftar det uppenbara: Hur noga du än är med att köpa ekologisk mat och aldrig skulle köpa en dansk fläskfilé - du har har ingen aning om vad du får på din 75-kronorslunch.

Fast en sak kan du vara nästan säker på i alla fall. Om du är köttätare får du inte svenskt kött på tallriken. Så här rapporterar Naturskyddsföreningen:
"Mängder av kött importeras och utgör huvuddelen, 80 procent, av det kött som serveras på restaurang. Importkött kommer från länder som ofta tillåter skadliga bekämpningsmedel och genmodifierat foder. Nötkött från Brasilien orsakar i genomsnitt dubbelt så stor klimatbelastning som svenskt nötkött och det bidrar ofta till regnskogsskövling, stor vattenförbrukning och spridning av giftiga bekämpningsmedel."
Vad ska vi göra åt det här? Själva idén med restauranger är ju bra! Man låter proffsen fixa ett lagat mål mat varje dag, det är trevligt att äta ute och miljömässigt borde det vara bättre att flera äter ur samma gryta än att var och en står med sin egen kastrull på sin egen spis. Men utbudet är uselt! Även om det finns hundratals restauranger att välja på, åtminstone i Stockholm, där jag jobbar.

Jag har inget svar. Det är en enorm prispress på lunchrestaurangerna, taskiga arbetsvillkor för många som jobbar där och råvarorna måste vara billigast möjliga.

Och varför ska det VARA SÅ SVÅRT att laga vegetarisk mat som inte bara är en kötträtt utan kött?

Dagens klag.

2 kommentarer:

my sa...

Ja det är riktigt illa. Man får va glad för de få bra matställen som finns. Med tanke på hur otroligt många som exempelvis lunchar ute varje dag är det kanske det som behöver mer fokus än den mat folk köper hem.

Karin sa...

Precis!