17 oktober 2010

Den perfekta burgaren?

Jakten på den perfekta hemlagade vegoburgaren fortsätter. Efter att ha lagat vegetariskt i så många år skulle man kunna tro att jag hittat det perfekta receptet, men jag är inte riktigt hemma än. Det jag önskar mig av en riktigt bra vegoburgare är följande:
  • God
  • Mättande och proteinrik. Måste innehålla bönor/linser el. motsv.
  • Lätt att laga storkok
  • Funka att frysa
  • Gärna vara snygg och aptitlig
  • Inga krångliga ingredienser som är svåra att få tag på.
Med mitt senaste försök tror jag faktiskt att jag är något på spåren. Det är en utveckling av en burgare jag fick hos kompisen Johanna. Hon blandade helt enkelt riven palsternacka, riven halloumiost och ägg och ugnsstekte. Blev jättegoda, och jag snodde med mig idén med att riva i halloumi. Riktigt bra ju! Burgarna blir saftiga och får en väldigt god sälta.

En annan grej som jag är riktigt nöjd med är min egen idé att använda en gammal glasskopa att göra fina burgare med. En sådan där som har en fjäder som gör så att glassen ska lossna från skopan när man klämmer på skaftet. Till glass har den aldrig funkat, men till detta är den perfekt för att slippa kladd:


Smart va?

Puttrar på spisen:

Stuvad spenat går till allt:


Nån som vill testa?Riktigt bra vegoburgare (16 st)

2 palsternackor
2 rödbetor
1 halloumiost
1 burk sojabönor (eller andra bönor/linser)
1 gul lök
1 ägg
Lite ströbröd
2 msk olivolja
2 tsk buljongpulver
Salt, peppar, koriander

Riv rotsakerna (gissar att det går bra med vilka rotsaker som helst). Riv halloumi-osten. Finhacka löken eller mixa den. Blanda ihop med övriga ingredienserna och kör runt lite med en stavmixer, så att det blir lite geggigt. Det behöver inte vara helt finfördelat, bara så det går att göra burgare av det. Smaka av kryddningen. Stek.

5 kommentarer:

Fru Purjo sa...

Jag skall absolut testa. Det såg mycket gott ut.

Smart idé med glasskopan :-)

Ivan L sa...

Ser supergott ut. Mitt trick för att få hamburgersmak är:
morötter
rå lök
nötter
sojamjöl
ägg
dijonsenap
salt och peppar

peter sa...

Hej ett litet grönt miljötips till dig;)

iLoveGratis är en sajt där man kan skänka bort prylar och möbler man inte behöver istället för att slänga de, på så sätt sparar man pengar men samt hjälper mijön genom att du låter prylen återanvändas!

På sajte finns nu 1000-tals prylar som skänks bort allt ifrån gardiner till soffor, bokhyllor och bilar.

Tipsa gärna dina läsare om sajen:)

http://iLoveGratis.se

Anonym sa...

hej!
jag mixar färska champinjoner och rå lök,havregryn och mjöl,ingen krydda alls sen steker jag i olja i plättlagg men det går i vanlig panna med smeten ska vara lite lös så man kan forma dom med en sked direkt i pannan och tom dom mest kräsna köttätarna älskar dom ihop med bröd sallad dressing blir det jättegott

Karin sa...

Intressant, speciellt det där med de mixade champinjonerna. Det måste jag testa!