29 oktober 2010

Fiskguide 2010


Dags för ny fiskguide från WWF. Bland nyheterna är att det nu är grönt ljus för torsk från östra Östersjön. En långsiktig förvaltningsplan och ökad kontroll av fisket har gett resultat, enligt WWF.

Fiskguiden är praktisk så klart. Ändå är det så hopplöst svårt med fisken, tycker jag. Och jag har ändå ägnat frågan rätt många tankar de senaste åren. Man ska som bekant inte bara hålla reda på vilken fisk man får och inte får köpa. Man ska ha koll på i vilket hav den är fångad, och i vilket hörn av havet och vilken sorts fiskeredskap som är använd och snart ska man väl ha koll på vad fiskaren heter i förnamn.

Jag äter mindre och mindre fisk. På konferenser anmäler jag mig alltid som helvegetarian, så jag slipper den obligatoriska laxen som alltid serveras. Det blir någon enstaka sushi-lunch, och ibland blir det en räksallad. Strömming med potatismos är ju gott också. Alla tre arter är gulmärkta, så det är bara med halvgott samvete. Och så sill och potatis på sommaren, men då köper vi KRAV-märkta burkar.

Önskar att det var enklare.

Fast några enkla regler finns:

  • Jätteräkor/Scampi är aldrig okej. Kom ihåg att säga till om räkan när du köper sushi!
  • Ål är aldrig okej.
  • KRAV- och MSC- märkt är alltid okej.
  • Var misstänksam på restauranger, speciellt dagens lunch. Fråga var fisken kommer ifrån.
  • Kom ihåg att kolla så att lutfisken (långa) till jul kommer från Island eller Barents hav, annars är den rödlistad!

Stora fiskguiden 2010 (pdf)

1 kommentar:

Bondjantan sa...

Jag håller med, lite kämpigt är det med fisken faktiskt. Särskilt när man är en fiskälskare.

Jag äter fortfarande mycket sushi, makrill, sill, lax och gös. Och jag hoppas på att kunna fortsätta med det....

Bra med fiskguiden!