15 oktober 2010

Inget silver i min mössa

Snorkallt.
Är väl ett enkelt sätt att beskriva cykelturen till jobbet i morse.

Eftersom jag omsorgsfullt slarvat bort både vantar och under-hjälmen-mössan från förra vintern gav jag mig ut på lunchen för att hitta bra funktionskläder. Vantar hittade jag nästan likadana som förra året, och så plockade jag upp en supertunn mössa i något funktionsmaterial som funkar under cykelhjälmen. I kassakön läste jag vad mössan var tillverkad av. Jaha: Odour Control: silver.

Bakteriedödande silverjoner är bakteriedödande och används inte sällan i kläder för att de inte ska lukta illa. Att silvret även i små doser är skadligt för vattenlevande organismer är tydligen bara en liten detalj. Naturskyddsföreningen anmälde så sent som i augusti en tillverkare till Konsumentombudsmannen.

Eftersom jag ändå var framme i kassan med min mössa passade jag på att fråga försäljaren om det där med silvret. Han höll med mig om att det var onödigt med miljöskadliga ämnen i kläderna för att de inte ska lukta illa. Men han ville ändå framhålla fördelarna. "Det är ju miljövänligt att inte behöva tvätta så ofta, eftersom mössan inte luktar illa." Eh...?

Dessutom sålde ju butiken en alldeles utmärkt lika tunn och fin mössa i mjuk merinoull. Köpte den.

Mössa på.

Inga kommentarer: