24 oktober 2010

Vem syr mina kläder?

Med jämna mellanrum kommer rapporterna om det som vi redan vet - men som är så lätt att glömma: Kläder som säljs i Svenska butiker är tillverkade av människor som inte tjänar tillräckligt för att äta sig mätta.

Jo, det är sant att det säkert blivit bättre. Svenska klädkedjor har påverkats av konsumenternas krav och infört uppförandekoder. När det gäller löner handlar kraven i uppförandekoden oftast om att inte understiga tillverkningslandets minimilöner.

På tapeten nu är sömmerskorna på HM:s fabrik i Kambodja. De strejkade för löner att kunna leva på, men strejken konstaterades vara olaglig, så de förlorade sina jobb.

Det vore enkelt om man kunde nöja sig med att låglöneländernas minimilöner var okej. Problemet är att tillverkningsländerna bestämmer sina egna minimilöner, och för att få exportkontrakt konkurrerar de med det enda de kan: låga löner. I många fall ligger minimilönerna under FN:s fattigdomsgräns. Det känns plötsligt inte som det där med minimilöner räcker att gömma sig bakom.

Organisationer som Rena Kläder m fl har försökt lansera krav på levnadslöner istället. Ingen av de stora klädkedjorna verkar haka på den idén.

Jag läste om en intressant grej, som klädkedjan Lager 157 börjat med. De kallar det för Open Conduct. Poängen är att redovisa så mycket de kan om plagget, för att konsumenten ska kunna göra ett medvetet val själv. På en skylt vid kläderna finns information om tillverkningsland, fraktsätt, externa kontroller (för att förhindra t.ex. barnarbete), tullsatser, kemikalier i tillverkningen med mera. Och hur resurserna fördelas mellan tillverkare och företagen i försäljningskedjan. Jag har själv inte varit på Lager 157 på flera år, så jag har inte sett det själv, men det låter som en väldigt bra grej. Allra bäst skulle förstås vara att få svart på vitt att se hur mycket personen som sytt tröjan du funderar på att köpa faktiskt tjänat på att sy den.

Ja sådana skyltar önskar jag mig på allt jag köper. Men det är väl knappast något att våga hoppas på. Det skulle göra det alltför uppenbart hur sjukt systemet är: Även om vi fördubblar sömmerskornas löner, skulle plagget bara bli några spänn dyrare för oss som köper.

2 kommentarer:

My sa...

Det står på min önskelista också. En app till mobilen så att man kan få information via streckkoden på en vara.

Maria sa...

Klokt!Trevlig ny höstdesign oxå!!!