29 november 2010

Dagens överraskning - vegetarisk kinamat

Jag och kollegan tog en extra promenad på lunchen idag och gick till restaurangen Lao Wai på Luntmakargatan. Hade fått den rekommenderad för ganska länge sen, men inte tagit mig dit förrän nu.
Vilken fantastisk liten restaurang! Väldigt enkelt inredd, men snyggt och fräscht. De har bara en rätt på lunchmenyn, idag var det "Kryddstarka glasnudlar från Sichuan med chili, svamp, kryddgrönt, sojaköttfärs med mera". Underbart lagomstarkt kryddat med mycket koriander.

De serverar bara vegansk mat, tydligen. Vad är oddsen för det på en kinesisk restaurang? Jag tänker på hur svårt det brukar vara att hitta en enda vegorätt, förutom trist wokade grönsaker, på en vanlig kinakrog.

Och de jobbar med väldigt mycket kärlek till maten. Här är några exempel:

"Vår mat innehåller varken ägg eller mjölkprodukter. Vi använder de ingredienser som lämpar sig bäst för det kinesiska köket och avstår från all undermålig ersättning. Kryddorna köper vi hela och mal. Nötter och frön rostar vi själva. Alla såser tilllagas på plats. Vi använder inga konserver. Till våra tofurätter använder vi färsk ekologisk tofu. Endast färska grönsaker förekommer i vårt kök. Vi använder inte glutamat."
85 spänn för en lunch. Gå dit om du kan!

Inga kommentarer: