9 november 2010

Sordin

Jag fick en ny kommentar på mitt gamla inlägg om jätteräkor, som jag så väl känner igen mig i. Marie skriver att hon försökt berätta om att jätteräkor är onda för ovetande vänner, men att hon slutat med det för att inte lägga sordin på stämningen och få ovänner.

Jag vet precis hur hon känner sig. Att befinna sig i valet och kvalet om man ska ta upp frågan och försöka hitta någon smart och lättsam kommentar som inte ska uppfattas som kritik och som inte ska få en att framstå som så jäkla präktig. Så ibland säger man saker och ibland säger man inget alls.

Nu har jag ju det ganska bra förspänt, eftersom alla som känner mig väl vet om vad jag tycker, till exempel om jätteräkor. Det knasigaste är när jag inte sagt ett knyst och ändå får "Förlåt, Karin" från någon som sitter med en tallrik scampi. Är det mig man ska be om ursäkt?

Äsch, jag vet inte. Finns det något smidigt och lättsamt sätt att prata om medveten konsumtion utan att riskera att göra vänner ledsna eller irriterade. För det är ju inte speciellt konstruktivt.

Vad tror ni? Är det bättre att vara tyst?

5 kommentarer:

Pernilla/ekoenkelt sa...

Man skall absolut inte vara tyst! Att de ber om ursäkt för sitt beteende måste väl ändå ses som första steget till att ha blivit medveten, och därefter borde ju en förändring kunna komma smygande!

Mama Bear och Papa Bear sa...

Även om det känns jobbigt ibland så måste man stå upp för det man tror är rätt. Man behöver inte vara lättsam, för det är inte en lättsam fråga utan något högst allvarligt. Vi måste sluta skjuta ifrån oss ansvaret för våra konsumtionsvanor. Mitt problem är att jag snart inte kommer att kunna hålla klaffen inför främmande människor, jag har varit nära att fråga folk i affären hur de riktigt tänker när de t.ex. köper fläskfilé för 29,90 kilot: "hur tror du den grisen hade det?" GRRRR! /Mamabear

IrreVirre sa...

Funderar dagligen på detta val - säga något eller hålla tyst. Men vad har jag för rätt att säga till andra människor hur de ska leva? Ställer ni rökare, överviktiga och fortkörare till svars också?

Karin sa...

Hej IrreVirre,
En bra fråga, har man rätt att säga till andra hur de ska leva? Som princip är svaret nej, anser jag. Sen har vi bara den lilla detaljen att vi lever tillsammans här i samhället och på jorden. Alltså måste vi anpassa oss till varandra. Och till jorden vi lever på. Och jag tycker att man ska säga ifrån om man tycker att någon bidrar till att göra världen sämre. Frågan är bara var man ska dra gränsen. Om du ser någon som slår sitt barn eller sin hund, skulle du säga ifrån då? I så fall, skulle du också säga till om du ser någon köpa en sak som uppenbarligen tillverkats av barnarbetare eller köpa kött från djur som misshandlats?

Jag vet faktiskt inte själv var gränsen går för när det är självklart att säga ifrån och när det inte är det längre.

My sa...

mm miljöfrågornas dilemma det där... folk gillar inte att ha dåligt samvete och ingen vill ge någon dåligt samvete. Måste en förändring alltid börja med att någon får dåligt samvete överhuvudtaget?