7 november 2010

Wolf Day!

Förra söndagen fick jag vara med om något fantastiskt. Jag fick följa med in till Kolmårdsvargarna. Det var en födelsedagspresent av syrran, som också var med. Vi fick följa med in till flocken, runt tio vargar, med deras skötare och vara tillsammans med dem en dryg timme, samtidigt som vi fick lära oss massor om dem.

Nu är ju djurparksvargarna tama på så vis att de är vana vid och nyfikna på människor. Men jag var ändå lite förvånad över hur lugn jag kände mig hela tiden jag var därinne. Det kändes som en flock stora hundar. En del var nyfikna, andra betraktade oss mer på avstånd. Jag kände mig aldrig det minsta rädd.

Hej, Vem är du?

Måste kolla närmare...

Ja, jag är snygg varg.

Dags för lite snygga ylningar :-)

Varifrån kommer varghatet? En så nära släkting till våra mest älskade husdjur. De är vackra att se på och rent statistiskt, jämfört med andra faror, är det så oerhört få som råkat ut för att få sina husdjur skadade. Och det är ju inte en enda människa i modern tid som skadats av varg. Många många fler jakthundar vådaskjuts av sina hussar än de som blir skadade av varg.

Nej jag begriper det faktiskt inte. Jag mår mest illa när jag läser hur utbrett hatet kan vara. Var det tiotusen jägare som skulle jaga de där stackars 28 vargarna som skulle licensjagas förra januari? Sedan dess har minst lika många vargar till dödats i Sverige av olika anledningar.

Vågar man hoppas på att vi slipper licensjakten nästa år?

2 kommentarer:

My sa...

De är underbara och det är en ära att få träffa dem :)

Rotkamp! sa...

Bevara vargen och miljön! Din blogg är verkligen fet! Kolla gärna in min och min polares miljöblogg! http://rotkamp.devote.se/

Fred & Kärlek//Fredrik från Rotkamp!