29 december 2010

Fyrverkerierna

Så är det dags igen. Fyrverkerierna. Jag är så less på hela grejen att jag knappt orkar bli upprörd längre, men vill ändå anföra till årets protokoll hur galet jag tycker att det är att privatpersoner får skjuta fyrverkerier.

Fyrverkeriernas försvarare brukar säga att det finns bra lagar som gäller. Att inga under 18 får skjuta. Att man ska vara nykter. Att bara skjuta inom vissa tider (i en hel del kommuner i alla fall). Att man ska plocka upp skräpet efter sig. Att man inte får skjuta i närheten av byggnader.

Men har inte svenskarna förbrukat sitt förtroende med fyrverkerierna? Föräldrar låter minderåriga hantera sprängämnen, och hur många är egentligen nyktra när de går ut till närmsta öppna gräsplätt och skjuter? Det är bara att hoppas att ingen står i vägen. Och hur det ser ut i parkerna när solen går upp på nyårsdagens förmiddag... Lagen följs inte, och polisen har inte en chans att göra något åt det, eftersom det skjuts precis överallt.

Sedan är det djuren. Och miljön - totalt onödiga utsläpp av kemikalier och tungmetaller...

Jag fattar inte att det är så totalt socialt accepterat. Ingen skulle väl komma på att som en kul historia berätta att de kört bil på fyllan, langat alkohol till ungarna eller sparkat grannens hund? Men att hantera sprängämnen på fyllan eller låta fjortonåringen skjuta samtidigt som grannens hund ligger och darrar i skräck kan man gärna berätta om på jobbfikat.

Jag tycker att försäljning av fyrverkerier till privatpersoner borde förbjudas. Fyrverkerier är sprängämnen, som endast vissa företag (t ex festarrangörer) eller organisationer med licens borde få köpa och skjuta. Finns det något politiskt parti som vill förbjuda fyrverkerier för privatpersoner? Måste kolla.

Heder åt alla affärer som slutat sälja!

Jag skrev mer om fyrverkerierna förra året:

1 kommentar:

Marianne sa...

Gott Nytt Fyrverkerifritt År 2011 -hoppas jag verkligen! Jag har de senaste 45 minuterna suttit instängd i badrummet med 4 livrädda och stressade katter! Utanför sprang det förbi en förvirrad stackars hare,som inte visste vart han skulle ta vägen! Detta är bedrövligt! Civilicerade människor som leker "krig" eller vad det nu ska föreställa! Tänk på alla med trauman från riktiga krig, hur mår de en sådan här dag!