15 december 2010

På svåra listan: Ris

För något år sedan gjorde jag en lista på lätta och svåra miljöval. På lätta listan hamnade till exempel att avstå från kött och välja ekologiskt i mataffären. På svåra listan hamnade ekologisk restaurangmat och att minska på mjölk och ost och lite andra grejer.

Jag har kommit på en sak till att ha med på svåra listan: Riset.

Av alla kolhydrater du kan välja mellan, så är riset det som har mest klimatpåverkan. Ris odlas under vatten och bidrar till stora metangasutsläpp. Jämfört med till exempel potatis ger det dubbelt så stor klimatpåverkan.

Ändå är det ris man får nästan jämt när man käkar ute. Om jag bara tar den senaste veckan, så har det nog varit ris till lunch fyra av fem dagar. Mycket asiatiskt, så klart. Jag älskar indiskt...

Hemma går det bättre. Jag har testat matvete och kokar gärna bulgur. Och så pasta så klart. Och så är jag barnsligt förtjust i potatismos. Älskar potatismos. Och hemma kan man äta ekologiskt ris om man vill, som inte är en lika stor klimatbov eftersom det inte är odlat under vatten.

Ja, det var väl bara det jag ville säga. Jag har ingen lösning, direkt. Det är helt enkelt väldigt svårt att avstå ris om man äter lunch på restaurang. Jag ser inte riktigt framför mig hur jag knallar in på en indisk restaurang och frågar om jag kan få min saag panir serverad med klyftpotatis...

3 kommentarer:

Esbe sa...

En annan svår sak med ris är att det (åtminstone konventionella) ställer till det för människor. I alla fall i Afrika. I alla fall de amerikanska bolagen. Trots att de säger att det ska ordna arbetstillfällen med mera. Det har i alla fall inte i den byn jag läste om (i SvD) i våras gett mer jobb, utan har minskat på människornas möjlighet att täta taken (med papyrus) och att livnära sig på det sätt de sätt de gjort i generationer.

Jag vet inte hur det är med det ekologiska riset, jag försökte få svar från ICA, men det gick inte så bra. Men det kanske är dags igen att trycka på och fråga om människors levnadsförhållanden, kring plantagen i Afrika och säkert andra områden också.

Karolina sa...

Då har jag lärt mig något nytt! Hade tidigare läst att ekologiskt ris inte är bättre för klimatet än vanligt utan bidrar till lika stora metanutsläpp. Men då är det alltså skillnad på risodling och risodling. Tack för lektionen!

Anonym sa...

Det är lätt.
Jag äter inte på indiska restauranger längre.
Det vanliga riset som oftast är gmo ris idag förstör människors liv i indien och asien.
jordbrukare varje dag gör självmord eftersom det amerikanska skit gmo riset förstör deras långsiktiga skördemöjligheter samtidigt som monsanto i princip äger bönderna.

dessutom skapar gmo cancer och antibiotikaresistens och sjukdomar mm.
Jag äter inte på indiska restauranger.
Finns vissa som börjat med eko kött mm och då är det bara kräva att de också beställer in eko ris.Tro mig skillnaden i inköpspris blir inte särskilt stor jämfört mot utpris mot kund.