28 december 2010

Protestera mot vargjakten

Svenska Rovdjursföreningen har ett upprop på sin webbplats som du kan skriva under om du vill vara med och protestera mot licensjakten på varg 2011.

Tyvärr är jag inte speciellt optimistisk. Regeringen verkar vara totalt okänslig för kritik, både från erkända miljöorganisationer och EU:s miljökommissionär.

Men har man skrivit på har man i alla fall sagt vad man tycker. Som en reservation till protokollet, liksom.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är lätt att argumentera emot vargjakten när man bor i stockholm eller i någon annan stad i Sverige som inte är uppvid naturen på samma sätt som man är uppöver i Sverige.
Man går på sina gator och torg, stressen där ligger i att missa tåget hem till Märsta.
Men tänk om man bor i glesbyggden, man har en familj, och dåligt med bussförbindelser. Barnen får gå 20 minuter till bussen, och chansen att möta på varg är stor. Barnen är chanslösa.
Och inte har alla föräldrar tid att skjutsa barnen till skolan heller, för tid är faktiskt pengar. Och man har inte chansen att förhandla med chefen om att få ändra chemat för att man må skjutsa ungarna till skolan. Verkligheten funkar inte så.

I den renskötande samens vardag är vargen ett skadedjur och ett ekonomiskt hot när den angriper renar. Det är inte svårare än så.
Den grupp som är emot vargjakten är nog till största del inte ifrån vargtäta områden. Och det är lätt att sitta på stolen, och se hur vacker vargen faktiskt är. Och det är lätt att vara emot att skjuta ett sådant vackert djur.
Men för dom som lever uppvid dom dagligen, ser det annorlunda ut.

Jägarna som idag jagar vargen, utfodrar imorgon annat vilt för att de ska klara en sträng vinter.
Vargjakten handlar inte ens om att utrota vargen, utan att förminska antalet. Även om antalet vargar är liten så blir den stor när den håller sig i ett litet område. Och oron för dessa människor som lever uppvid det är förstårligt.