27 januari 2011

Diplom!

Puh! Årets miljörevision på jobbet klarades av igår och vi fick godkänt och glada tillrop från miljörevisorerna.

Det här året har mycket gått av bara farten. Jag blev nästan förvånad när jag sammanställde listan över allt vi faktiskt gjort. Medan jag har suckat över surdegarna (svårigheterna med hur man följer upp att riktlinjer följs, de alldeles för många korta flygresorna, att för få gått den obligatoriska miljöutbildningen och sånt) så har det puttrat och bubblat miljöarbete i hela organisationen!

Ett exempel är det nya bilavtalet, som de som måste använda bil i tjänsten kan få. Antingen kan man få tjänstebil, som då givetvis är en miljöbil. Eller så får man reseersättning om man använder egen bil, och då får man högre ersättning om man har en miljöbil. Och så den vegetariska måltiden på utbildningarna. Och installation av LED-lampor och rörelsedetektorer för automatisk tändning och släckning. Och tagit bort alla pappershanddukar på toaletterna. Och bytt leverantör så vi får mer miljövänliga kontorsvaror. Och installerat grenuttag med strömbrytare på allas skrivbord. Och infört källsortering av plast, pappersförpackningar och metall i alla personalkök. Och säkerställt att alla skrivare är grundinställda på dubbelsidig utskrift. Och börjat klimatkompensera alla bilresor via CDM-projekt, flygresorna kompenserade vi redan året innan. Och köpt 7 ton ekologiskt livsmedel. Och...

Nästa vecka ska miljögruppen ha en heldag och göra en handlingsplan för 2011. Har du några tips?

6 kommentarer:

Adam sa...

En fråga, varför har ni valt att miljödoplomera er istället för att miljöcertifiera er? jag vet inte riktigt vad en miljödiplomering innebär men känner allmänt att det är synd att varje stad skall uppfinna sitt eget system när det finns en internationell standard (14001).

Oavsett, grattis till lyckad revision!

Karin sa...

Hej Adam. Bra fråga!
Anledningen till att vi valde att diplomera oss är att vi kände att det passade vår organisation bäst helt enkelt. När vi började miljöarbetet 2008 var vi totala nybörjare på miljöledning, och fick bra hjälp att komma igång med diplomeringen av det företag vi anlitade.

Jag gillar sättet vi jobbar på. Det går ut på att hela tiden utmana sig själv att hitta nya åtgärder, men man utgår hela tiden från där man står just nu. Alltså blir vi bättre och bättre varje år. Och det är inte riktigt så att varje stad har sitt eget system - vi följer standarden Svensk Miljöbassom är en nationell miljöledningsstandard som passar vår typ av organisation bra. Vi har inte kunder som kräver en ISO-standard som är bra för vanliga företag att kunna visa upp.

Men samtidigt står det inte skrivet i sten att vi aldrig kommer att vilja ISO-certifiera oss. En standard har självklart många fördelar. Men just nu passar diplomeringen jättebra, och vi märker hur vi hela tiden blir bättre.

My sa...

Va kul att du får frågor på det här Karin. Jag tycker det är bra om folk bryr sig om organisationers miljöarbete, jag var tvungen att blogga om det jag också. Grattis!

Veronica Karlsson sa...

Jag tycker minsann vi kan ta ytterligare steg när det gäller att välja vegetariskt! Det är så spännande med alla diskussioner det väcker.

Är det ordentligt miljötänk införlivat i ombyggnationen förresten?

O så finns det säkert massa annat ni kommer på. Blir så glad varje gång jag kommer till förbundshuset och ser de framsteg som görs!

Karin sa...

Veronica: Ja, det verkar vara en riktig lyckträff. Att avstå kött en måltid verkar väcka intressanta tankar hos många. Som en värderingsövning i verkliga livet, liksom :-)
Och ytterligare steg är absolut på gång. P-chefen är taggad och förslaget till ledningen nästa vecka är att "Schyst matbord"-riktlinjerna (med vegomåltiden) ska börja gälla på alla konferenser/utbildningar som arrangeras av kansliet. Alltså både för personal och medlemmar. Jag skriver mer om det när det är beslutat.

Veronica Karlsson sa...

:)

O på våra FS-sammanträden ska hädanefter en av luncherna vara veg!