24 januari 2011

Eating animals - en till milstolpe

Det finns några milstolpar, där jag tvingats stanna upp och fundera över världen och min egen tillvaro. Några av de milstolparna är filmer och böcker. Här är några av dem.
 1. Darwins mardröm. Jag såg den ensam på Zita 2006. Jag vet egentligen inte vad som var så speciellt med den - en film om människorna vid Victoriasjön i Tanzania. Deras kamp mot hungern och deras arbete på fiskfabrikerna med nilabborren. Filéerna som flygs till Europa, så vi kan äta billig fisk. Ja, så som världen fungerar, helt enkelt - vi har inte kolonier i Afrika, men vi kan ändå hämta vad vi vill ha där. Det kostar inget. Men bilden av flygplanet som lyfter med fiskfileerna över stranden där barnen slogs om fiskrenset att koka soppa på, någon mer symbolisk blid är väl svår att hitta. Vad håller vi på med? Var finns jag i det här ruttna systemet?
 2. En obekväm sanning. 2006. Inte så mycket att säga, eller hur? I need to wake up. En riktigt spark i baken, ja nu jäklar! Gick hem och bytte till lågenergilampor som alla andra, men filmen peppade mig också att börja tjata på min arbetsgivare om allt vi skulle kunna göra. Typ stänga av våra datorer när vi gick hem på eftermiddagen
 3. Tyst hav. 2009 Isabella Lövins bok om vansinnet med fisket. Om de utrotningshotade fiskarterna som vi fortsätter att fiska, för om vi inte gör det så gör någon annan det. Det var den jag läste när jag började blogga, och peppade mig att ta reda på mer och mer om det som är viktigt.

  och nu
 4. Eating Animals. Boken av Jonathan Safran Foer om köttindustrin och djurfabrikerna. Jag har läst en dryg tredjedel och tankarna snurrar hela tiden. Boken är så mycket mer än det uppenbara: Att djuren i djurfabrikerna lider ohyggligt och köttindustrin leder till gigantiska miljö- och klimatproblem. Det vet vi redan. Men boken ställer frågor som är tabu om man inte vill framstå som galen aktivist eller extremist. Om vårt förhållande till djurs lidande, till exempel. Hur vi rättfärdigar handlingar, som de flesta individer skulle anse som rentav onda, med att alla är delaktiga i skulden. Det majoriteten gör kan inte vara fel. Eller?
  Boken har inte översatts till svenska än, men det är väl på gång, hoppas jag. Jag vill att fler läser. Jag har ett behov att prata om det här.
  ------
  Jo, den kommer snart ut på Svenska. Äta Djur kommer ut i mars enligt förlaget.

7 kommentarer:

Pia K sa...

jag har haft boken ett tag. inte kommit till skott och läsa den, än. ft är det knepigt med koncentrationen av olika skäl. men när jag har återkommer jag! har du inte sett "home" av yann arthus-bertrand så rekommenderas den!! otroligt vacker, alldeles förfärlig. och lite hoppfull, lite.

Pia K sa...

och "popCo" av scarlett thomas (som även skrivit suveräna "the end of mr. y"), bra bra bra!

Peter Nilsson sa...

Jo, boken kommer på svenska: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9113029894

Karin sa...

Pia: Home har jag sett. En fantastisk film på så många sätt. PopCo har jag inte koll på, däremot. tack för tips!

Peter: Tack, vad bra. Du har inte koll på när det är dags?

Mia B sa...

Jag har läst den och jag var tvungen att lägga den ifrån mig då och då och andas. Jag var visserligen vego redan innan men nu är jag dessutom vegan. Inget svårt steg alls förutom lite ostcravings...

Ett filmtips om du inte redan känner till den:
http://documentaryheaven.com/
Dom har en bra miljöfilms genre!

Karin sa...

Hej Mia. Wow, du tog alltså vegansteget efter att ha läst boken? Jag funderar på det, men ser så mycket hinder hela tiden och jag tvivlar på om jag skulle fixa det. Är det inte hemskt krångligt med restaurangmat? Om om du blir bjuden på mat? Några bra nybörjar/prova på-tips?

Tack för dokumentärtipset :-)

Mia B sa...

Jag har käkat som vegan i ungf. 2 månader nu och än har jag inte stött på några jobbiga hinder. Det kryllar av jättebra veganbloggar och alla är enormt hjälpsamma och generösa med tips och recept,
några favoriter:
svenska
http://veganmage.se/
http://www.vegankrubb.se/
http://kottegron.blogspot.com/
andra:
http://www.ordinaryvegetarian.com/
(supergott fakebacon här: http://www.ordinaryvegetarian.com/2010/11/vegan-mofo-7-amazing-homemade-vegan.html)
http://www.dietdessertndogs.com/
(mycket text men hon gör makalöst
gott fakekött av grönsaker, jag försöker att inte bli allt för beroende av sojaprodukter)
När det gäller restaurangbesök så får man vara lite jobbig helt enkelt, be dom peta bort och kanske lägga till. Ska jag bort och äta, vilket har hänt ett par gånger, har jag tagit med mig sås och lite annat, en darling gjorde t o m en egen liten pepparsås med havregrädde åt mig!
Det enda som jag saknar just nu är en riktigt god ost, men jag har provat en fake fetaost som inte är så dum:
http://www.vegetariantimes.com/recipes/10951?section=
dessutom finns ju vegan heaven i Stockholm: Goodstore!
Ok, du ser, jag är nyfrälst, hehe, och skulle antagligen kunna hålla på i flera spaltmetrar, men jag stannar där ;)
/Mia