13 januari 2011

Trist flygstatistik

Statistiken på hur mycket tjänsteresor vi gjort på jobbet med flyg under 2010 kom idag. Less.

Vår resepolicy säger att vi inte ska ta flyget om resan understiger 50 mil om det inte finns väldigt speciella skäl. Men vilka speciella skäl det kan finnas för 86 (!) flygresor mellan Stockholm och Göteborg kan jag inte ens gissa. Eller för 26 resor mellan Stockholm och Sundsvall. Växjö med sina 46 mil är för all del gränsfall, men det är ändå utanför policyn. 40 resor.

Liten undran: Hur många minuter tjänar man på att ta flyget till Göteborg, transfer till och från flygplatsen inräknat, jämfört med X2000?

Vi upptäckte det här redan förra året, och frågan togs upp i ledningsgruppen. Bot och bättring lovades. Nu är det sämre.

Det måste gå. Tips, någon?

Tröst: De allra allra flesta följer resepolicyn. Och det är bra.

1 kommentar:

My sa...

Det finns ju några strategier man kan försöka med. 1.Gör det riktigt krångligt om man vill boka flyg, alltså rutinen kring bokning ren administrativt. Processen ska vara så jobbig att ingen orkar och bokar tåg istället för att det är lättare. 2.Om ni har personer som bokar flygresor åt medarbetare tror jag på att informera dem om policyn så att de reagerar och ifrågasätter om någon vill boka korta flygresor. Det är ju bra om de är hjälpsamma också och bokar ett tåg utan krångel. 3. Eller så gör man statistiken synlig och följer upp varje månad. Man kan göra en tävling på något sätt. 4.Installera och använda en riktigt bra webbmötesutrustning.