Sidor

  • Bloggen
  • Om Karin
  • Mina miljöval
  • Varför vego?
  • Gästbok
  • Reklamfri blogg

24 februari 2011

Fortfarande mätt

Nu har det gått några veckor sedan jag slutade köpa hem mjölk och ägg. Först ska jag säga att det går kanonbra hemma. Det man behöver finns i affären, enkelt. Till frukost blir det havregrynsgröt med krossade lin- och hampafrön, äppelmos och sojamjölk. På kvällarna blir det ofta någon soppa eller gryta och en macka till det. På helgen gör vi kanske en god pasta med tofu eller sojafärs eller kanske bön- och nötbiffar. Om man söker på veganrecept inser man att det allra mesta går att laga som vanligt, bara med lite andra ingredienser.

Det var det lätta. Nu till det svårare.

Det var precis som jag trott. Om man vill äta lunch ute på restaurang så är det snudd på omöjligt att klara hundra procent strikt vegetariskt. Det är inte helt omöjligt att hitta, men ska man göra det varje dag, så får man äta utan sällskap.

Så jag tror att jag har landat i en egen princip att följa:

1. Strikt vegetariskt hemma
2. På restaurang: välj strikt vego om det finns, annars välj mat med så lite mjölk/ägg som möjligt. Beställ strikt vego på konferenser.
3. Om jag blir bjuden hemma hos någon: Ät lakto-/ovo-vegetariskt om det inte bjuds något hel-vego.

Det här funkar för mig. Jag har största respekt för dem som fixar sin vardag utan att köpa något alls från djurfabrikerna. Jag önskar att det var lättare. Ändå är jag stolt över den förändring jag gjort. Jag gissar att jag minskat mina inköp av ägg och mejeriprodukter med över 90 procent.

Tidigare inlägg om mina veganambitioner:
Hemmavegan
Mätt och belåten

4 kommentarer:

Veronica sa...

Hej där, vet inte hur jag hittade hit. men fastnade och läste lite. Jag tänker mycket på detta med matkonsumtion och vad som är rätt att äta. Och jag undrar just över detta med att välja bort kött,ägg mjölk osv. Jag är en stor motståndare till djurindustrin och försöker att bara äta ekologiskt och närproducerat på alla sätt. helst hemmaodlat, hemmauppfött/slaktat. Men så undrar jag över valet att då välja bort tex. ekologiska ägg och istället äta tex. sojaprodukter = odlat var? hur? Ja du förstår hur jag tänker hoppas jag!

Karin sa...

Hej Veronica! Kul att du hittade hit och tack för din fråga.

Det jag hoppas att inspirera till med min blogg är medvetna val. Jag önskar att fler tog sig tid att fundera över var sakerna och maten vi köper kommer ifrån. Och det verkar du ha gjort, genom att alltid välja ekologiskt och närproducerat.

Mitt val att helt avstå från kött och avstå så mycket mjölk och ägg jag kan är också ett medvetet val. Jag värderar inte andras kostval, utan utgår vad som känns bra för mig och stämmer bäst med de värderingar jag har. Det hoppas jag att andra gör också.

Sojan har blivit utskälld som gröda, eftersom den odlas på ett så oerhört oansvarigt sätt, framför allt i Sydamerika. Men den sojan går vad jag vet nästan undantagslöst till djurfoder. Om odlingsmarken skulle användas enbart till människomat, skulle det inte alls behövas lika mycket land och vatten. Att ge soja till en mjölkko istället för att göra sojamjölk är flera gånger mer effektiv användning av jordens resurser. Dessutom slipper vi döda några kalvar.

Och de företag som gör sojaprodukter till människomat brukar dessutom vara mycket noga med att redovisa varifrån deras soja kommer ifrån och hur den odlas. Kolla Alpro, t ex: http://www.alprosoya.se/caringforourplanet7.html

David Vrensk sa...

Blev det inte lite baklänges här?

"Att ge soja till en mjölkko istället för att göra sojamjölk är flera gånger mer effektiv användning av jordens resurser. Dessutom slipper vi döda några kalvar."

Karin sa...

Vaket, David. Tack!
Jag menade tvärtom dårå. Det är effektivare användning jordens resurser att äta sojan själv än att ge den till en ko för att få mjölk.

Ville bara kolla om nån läser ;-)

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida