Sidor

  • Bloggen
  • Om Karin
  • Mina miljöval
  • Varför vego?
  • Gästbok
  • Reklamfri blogg

6 februari 2011

Hemmavegan

Hur i all sin dar berättar jag detta utan att bli påklistrad egenskaper eller åsikter jag inte har? Men okej. Rakryggat yppa sanningen: Vi har slutat köpa hem mjölk och ägg.

Jag har redan fått frågan om jag är militant, så den behöver du inte ställa. Vad jag vet så har jag inte blivit vidare personlighetsförändrad sedan mjölken och osten tog slut i kylskåpet, men det får väl andra bedöma. Å andra sidan har vi fyra ägg och en haloumi kvar, så det är väl först när vi ätit upp det som jag kommer bli så där fanatisk som veganer väl ska vara? Passa er ;-)

Visst har jag tänkt tanken förut. Om jag nu valt bort kött av etiska och miljömässiga skäl, borde jag inte fundera på mjölk och ägg också? Fast jag har bara sett hinder och problematiserat. Vad jobbigt på restaurangerna! Och hur kan man bli mätt på mat utan ost och grädde? Och så köper jag ju bara KRAV-märkt hemma. Då kan jag ha gott samvete.

Nu ska jag erkänna en grej jag inte hade en aning om när det gäller mjölk (Ja, förlåt, men jag är uppväxt i stan.) Jag hade ingen aning om att en mjölkko måste få en kalv varje år. Att mjölkkor i stort sett alltid är dräktiga. Att kalvarna som föds får vara med kon i ett dygn innan den skiljs från henne (3-4 dygn i KRAV-produktion). Några honkalvar växer upp till mjölkkor, resten blir köttdjur. Mjölken bidrar alltså till köttindustrin. Jaha. Jag trodde att jag var allmänbildad, men tydligen finns det luckor.

Jag har funderat mycket och jag vill bidra så lite som jag kan till det här systemet. Helt enkelt för att jag inte behöver det och för att det inte är svårt. Inte hemma i alla fall, och min underbara man tycker också att det är ett bra beslut. Det är bara att läsa på sin näringslära, lyssna på andras erfarenheter och börja botanisera i den enormt spännande matvärlden utan kött, mjölk och ägg. Nötter, tofu, fröer, bönor, spännande matoljor... Ja, man blir mätt. Ja, det är gott.

Beslutet gäller bara vår egen hemmamatlagning. På restauranger och om nån bjuder på käk kör jag på som vanlig svensson-vegetarian.

Tack Mia B för inspiration!

5 kommentarer:

Holger sa...

Hej!
Jag högaktar ditt val. Men jag ser en viss miljönytta med kor som får gå ute och beta. Hagen är en oerhört artrik biotop. Tänk på alla fåglar, örter, småkryp... När korna inte betar växer de fort igen med skog och i värsta fall planteras granskog i hagen. Då blir inte många fåglar, örter eller småkryp kvar.
På ett biodynamiskt jordbruk används kogödslet till åkrarrna. Inget annat gödsel behövs tror jag. Ett väl fungerande jordbruk kan bli en självförsörjande enhet tack vare djuren. Men nu kanske jag säger för mycket. Jag är precis som du ett stadsbarn och vet väldigt lite om jordbruk...

Holger Everitt

My sa...

En av de kanske vanligaste frågorna i de här sammanhangen, hur gör du med honungen? Jag tycker det du gör är skitbra. Ska bli intressant att följa utvecklingen :)

Karin sa...

Holger: Visst är det så, betande djur är viktiga för mångfalden i naturen. Problemet är väl att om svenskarna ska fortsätta med sin stora konsumtion av kött och mjölk, så räcker inte gräset i hagarna till. Vi måste importera en massa ond soja och ägna oss åt industrijordbruk. Varför måste vi bara ha mer och mer? För mig går det bra att avstå helt, och det känns bra.

My: Jaha, är det en vanlig fråga? Hjälp! Jag hade inte ens funderat på honungen. Är skitdåligt påläst. Plågas bina av att jobba, eller hur funkar det egentligen?

Nej, förresten, jag kan inte riktigt gå igång på honungsfrågan. Min ringa kunskap är att de lever bra biliv - jobbar och står i för att de gillar blommor, och sedan byter människorna ut deras mat mot socker. Att jämföra biodling med det systematiska utnyttjandet av djur i industrijordbruket blir rätt snett, tycker jag.

Osunt sa...

Helt rätt att inte bli dogmatisk. Ur ett miljöperspektiv (och djuretiskt) är det viktigaste att minska den totala konsumtionen inte att som individ utesluta kött till 100,00%.

Jag är övertygad om att det är mycket lättare att få en allmän acceptans för det om man drar ner på konsumtionen men inte blir rabiat vegeterian / vegan utan fortfarande kan vara lite flexibel när det underlättar, tex när man blir bjuden eller så.

Karin sa...

Hej Osunt! Jag håller med dig om att det nog är lättare att få allmän acceptans om man är lite flexibel när man behöver, men jag tycker inte om att använda ordet "rabiat" om människor som valt att leva fullt ut efter sin övertygelse. Jag skulle aldrig äta kött, och det tror jag ingen i min omgivning uppfattar som särskilt rabiat. Och ju fler det blir som avstår helt från mjölk och ägg, desto mindre konstigt uppfattas det av andra.

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida