2 februari 2011

Jätteräkorna igen

Konversation med annars klok person idag:
Annars klok person: Vet du, nu finns det ekologiska jätteräkor!
Karin: Nä, det finns inga ekologiska jätteräkor. Ingen seriös tredjepartsmörkning som t ex KRAV eller MSC sätter sin stämpel på jätteräkor. Det är producenterna själva som hävdar att de är ekologiska i så fall.
Annars klok person: Okej, men jag äter dem i alla fall. Jag fuskar med det.

Ja det var ju ärligt i alla fall. Jag måste släppa det. Uppenbarligen köper folk jätteräkor, och det finns inget jag kan göra åt det.

Men jag fattar faktiskt inte - vad i smakupplevelsen hos en jätteräka kan rättfärdiga att man bara struntar i allt det innebär att producera den? Vad är det som är så oemotståndligt gott med dem att man kan blunda för skiten de för med sig?

Visst - så kan man säga om allt möjligt - hela köttindustrin, textilindustrin, flygresorna, you name it - det finns så mycket skit man kan bidra till i den här världen. Men att avstå jätteräkor handlar inte om att ändra livsstil, flytta till skogen och äta frön. Avstå ett specifikt skaldjur, bara. Jag lovar på heder och samvete - livet blir inte fattigare utan jätteräkor. Nej.

3 kommentarer:

Maria sa...

Hur svårt kan det va??? När färska räkor från kusten dessutom är mycket godare!

My sa...

Har funderat på om man ska gå på sushirestauranger och andra restauranger istället för privatpersoner och matbutiker för att se om det kan ge någon effekt. Vet inte riktigt under vilka former bara. Lära folk hur gått det är med vegetarisk sushi kanske?

Mama Bear och Papa Bear sa...

Åh, de där förgrymmade jätteräkorna! Såg dem senast idag på coop och blev irriterad över att de envisas med den där gröna hyllmarkeringen. Morr.