Sidor

  • Bloggen
  • Om Karin
  • Mina miljöval
  • Varför vego?
  • Gästbok
  • Reklamfri blogg

11 februari 2011

Mätt och belåten

Förvånad, faktiskt. Det är ju mycket lättare än jag trott att undvika mjölk och ägg.

Det är snart två veckor sedan beslutet att sluta med mjölk och ägg. Planen är som sagt att köra helt veganskt hemma, men inte låta det hindra vardagen om det inte finns veganrätter på restauranger eller om jag blir bjuden. Men om jag ser tillbaka på den gångna veckan så har jag lyckats äta veganluncher alla dagar utan att ens anstränga mig. Jag har med mig en burk hemmagjord hummus till morgonmackan på jobbet, och tycker att kaffet är lika gott utan skvätten mjölk - det tar bara lite längre tid att dricka.

Det jag insett är att en hel del vanliga vegolunchrätter som jag brukar äta faktiskt lagas utan mjölk och ägg. Min favorit-curry med tofu (gaeng ped pak) på Pong har en bas på kokosmjölk. Den goda grönsakswoken med jordnötssås på kvarters-thaien är vegan. En av de två dagens lunch på Martins gröna på Regeringsgatan är alltid vegan. Och en vanlig indisk Dal masala tror jag i alla fall är utan yoghurt, men det måste jag fråga nästa gång.

Ikväll lagade vi en grym pastasås med rökt tofu här hemma. Älska tofu!

Den här veckan har jag alltså blivit mätt och belåten helt utan mjölk och ägg, med undantag av några fikakakor som jag inte har full koll på. Ja, fikat är svårast. Men jag tänker att det inte är hela världen med lite kakor om jag ändå minskat min förbrukning av mat från djur till nästan noll. Mitt mål är att påverka som konsument, inte att utöva en religion.

Trevlig helg på er, och vilka underbara bilder vi får från Egypten!!

4 kommentarer:

Mia B sa...

Jaa, älska tofu! (mitt favoritmärke är Kung Markattas Tofu Naturell) Själv håller jag på och experimenterar fram den perfekta Ma Po tofu grytan, som den man får på Lao Wai t.ex.

K sa...

Jag är varken full vegetarian eller vegan men har på senaste tiden börjat ännu mer vegomat än tidigare. Grönsakssåser, gratänger, soppor, wok funkar mkt. Men nu letar jag efter ett bra "biff-recept" med baljväxter. Har prövat olika m kikärtor, kidneybönor m.m. men får liksom inte titt det. De blir bara så lösa. Har du nåt bra "biff-recept" får du gärna tipsa! Du får gärna tipsa om bra vegorecept öht tycker jag. :)
Sen en nyfiken fråga, vad äter ni till frukost som vegan? havremjöl el dylikt?

/Matintresserad :)

Karin sa...

Hej K! Heja dig som försöker köka mer vego. Var inte rädd att experimentera, du kommer att märka vad du gillar och vad du behöver för att må bra. Själv trivs jag bra med den gamla hederliga tallriksmodellen, där en komplett måltid definieras med en tredjedel proteinrikt (framförallt baljväxter), en tredjedel grönsaker och en tredjedel kolhydrater (spannmål/potatis). Och inte glömma bra matfett till det - olika oljor och goda nötter!

Jakten på den perfekta vegobiffen fortsätter, även för mig. Jag har inget favoritrecept, utan testar lite olika varje gång. Jag brukar riva någon rotfrukt, t ex rödbetor eller morötter, gärna lite potatis, och sedan ha med någon baljväxt, typ kidneybönor eller motsv. Och köra lök och vitlök i minimixern, så det blir en gegga av det. Jag mixar allt detta med en stavmixer tillsammans med en skvätt olja så det blir lite lagom geggigt av bönorna. För att binda ihop är det bra med bovetemjöl. Krydda mycket! Buljongpulver är en bra grund, sedan är det bara att experimentera. Sedan finns det tusen olika recept du kan hitta på nätet. Testa!

Till frukost är det havregrynsgröt som gäller. Vi lagar snabbt i micron och blandar i lite krossade linfrön och hampafrön, för att det är nyttigt. Till gröten blir det äppelmos och sojamjölk. Perfekt start!

Lycka till med att minska på köttet, och hör gärna av dig och berätta hur det går!

Anonym sa...

Från min tid som vegan kommer jag ihåg några vegan kakor! Delicatobollar, singoalla citron och drömmar! Frågan är ju hur mycket annat skumt dom har haft i, men lycka till! :)

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida