7 februari 2011

Pangasius och WWF

Pangasiusodlingar i Vietnam.
Bild lånad från Sveriges Radio
Jag fick en fråga idag: Vad ska man tycka om WWFs fiskguide nu när de låtit sig påverkas av Vietnams regering att ta bort det röda ljuset från pangasius?

Ja, vad ska man tycka?

Missade du programmet Matens pris på P1 igår, så kan du lyssna och läsa om det här. Kontentan är att fiskodlingarna i Vietnam leder till hemsk miljöförstöring och till att vietnameserna själva svälter, eftersom fisken befolkningen annars lever på matas till fiskodlingarna. Ja, som det brukar med andra ord. Vi utnyttjar skamlöst natur och människor i tredje världen för att vi inte vill betala vad saker egentligen kostar. Billigt är gott! De jobbar så gärna för att vi ska ha det bra.

Ja, och så hade WWF insett det stora miljöproblemet med pangasiusodlingarna, och satt upp fisken på röda listan = köp inte. Då blev Vietnams regering rädda att förlora inkomsterna och hotade WWF att de inte skulle få vara kvar i Vietnam, vilket ledde till att WWF tog bort rödlistningen och flyttade pangasius till en helt ny kategori som döptes till "På väg mot certifiering".

Ja, vad ska man tycka? Jag tänker spontant på några saker:
  • Att det var dumt och oansvarigt av WWF att vika sig för hoten. Om nu Vietnams regering var så orolig för detta, så känns det som att WWF var den som hade det starkaste kortet. Att förlora i förtroende bland konsumenter är en oerhört stor risk att ta.
  • Att fler skulle kunna tänka efter hur rimligt det egentligen är att man betalar 29 kr kg för någon fisk, vilken det än är.
  • Att WWF inte satt gult eller grönt ljus på pangasius, så det är helt okej för alla som inte vill bidra till utnyttjandet att avstå även i fortsättningen.
  • Att WWF:s fiskguide fortfarande är ett bra och pedagogiskt stöd för den som försöker vara en medveten konsument, men ännu mer medveten är man om man enbart håller sig till MSC eller ännu hellre KRAV (eller kommer på att fisken mår bäst i havet och lagar något vegetariskt istället).
  • Att man, efter att ha upprört sig färdigt över förhållandena i Vietnam, kan ta en liten funderare över hur mycket norsk lax man köper. Fiskodlingar med rovfiskar är... bara väldigt kortsynt tänkande.
Ja, ungefär så. Vad tycker du?

Läs bra DN-ledare om detta

1 kommentar:

Anonym sa...

I mina ögon har WWF tappat kraftigt i anseende. Jag överväger att sluta stödja deras arbete. Det är aldrig ok att ge efter för hot på det här sättet, har man vikt sig en gång visar man svaghet och fler regeringar och lobbyorganisationer kan utnyttja det. WWFs kopplingar till MSC är förresten också ett problem eftersom opartiskheten kan ifrågasättas.

/ST