23 februari 2011

Slösigt med Stockholms matavfall

Jamen precis! Läser i MiljöAktuellt att man analyserat hur stora värden som eldas upp i Stockholm i stället för att utvinna biogas av matavfallet. Det uppskattas till 200 miljoner kronor om året!

Vad är det som är så svårt för Stockholm, när det finns en massa andra stora städer som ordnat smidig återvinning av matavfall?

Själv har jag ju avfallskvarn, så mina matrester återvinns. Men även om jag tycker att avfallskvarnar är en bra grej, så säger flera experter att det effektivaste sättet att få energi från matavfallet är att samla in det och köra det till rötning. Så där gjorde vi i Nykvarn, där vi bodde förut. Jättesmidigt - vi slängde matavfallet i en speciell påse och lade den sedan i samma soptunna som övriga sopor.

Ärligt talat, så är jag väldigt dåligt påläst om vad problemet är i Stockholm - varför det är så usla möjligheter att återvinna sina matrester för invånarna i Sveriges huvudstad och tidigare miljöhuvudstad i Europa. Måste skriva och fråga. Eller någon läsare kanske vet?

2 kommentarer:

My sa...

Ja det borde ni ha :) De kunde ju i alla fall påbörja det enormt stora projektet att bara samla in matavfallet, det är ju ett första steg. Det är bara börja i något område tycker man.

På vilket sätt återvinns dina matrester på "ditt reningsverket"?

Skriv till någon politiker,de borde ta i frågan?

Karin sa...

Eller hur!
Jag har skrivit till staden idag för att få klarhet i vad som verkligen gäller i Stockholm. Vad jag förstår så finns det vissa bostadsområden som har insamling av matavfall. Men i innerstan vet jag ingen. Lovar skriva mer om det här framöver.

Mina matrester som jag kör i avfallskvarnen kommer till Henriksdals reningsverk och tas om hand av Stockholm vatten och blir biogas. http://www.stockholmvatten.se/sv/Privat/Matavfallskvarnar/