26 mars 2011

Allt på en gång funkar inte

Så var det gjort - mitt medverkande på Haninges miljö- och klimatdag. Sammanfattningsvis kan man säga att jag är glad att jag gjorde det. Att snacka miljö med folk är alltid intressant, och det var dessutom en utmaning för mig personligen. Men... tyvärr, det funkade inte så bra på det sättet jag hade lagt upp det.

Jag hade gjort ett frågeformulär med frågor om vardagsgrejer inom energi, mat, avfall, resor och inköp. De som ville ha tips fick svara på frågorna, och så försökte jag hitta de grejer som skulle vara enklast att förändra och de som skulle betyda mest för miljön. Problemet var att det blev för mycket. Det funkar helt enkelt inte att få lite snabba tips om precis allt. Det kunde jag kanske ha räknat ut från början.

Alla ni som känner mig - tänk er att ni skulle råka ut för Karin-föreläsningar à la jätteräkor eller hårfärgning eller soja-/köttindustrin eller biogas och få allt på en gång! Till och med jag storknade efter ett tag.

Tacka vet jag bloggen! Där kan man snacka om en sak i taget, och gå igång på olika saker i perioder.

Snart är det dags att släcka för Earth Hour. Mys.

4 kommentarer:

Syster Maria sa...

jag tror ändå att du gjorde skitbra ifrån dig!!! Ha en mysig kväll!!!

Steffe sa...

Man lär sig så länge man har elever som någon uttryckte det.

Marie sa...

Gud vad bra det låter! Har du något tips på hur man dissar jätteräkor och onödiga flygresor utan att låta som en festförstörare? Det är oftast mitt problem - hur man ska framställa det positivt för att inte skrämma bort folk eller få dem att sätta på skygglappar.

Karin sa...

Hej Marie,
Det där är min ständiga fråga. Inte har jag något bra svar heller...
Hur man än vrider och vänder, så landar det nog i att man bara kan ta ansvar för sig själv och leva så gott man kan efter de värderingar man har. Jag tror inte det hjälper så mycket att säga åt andra att de gör fel. Men när du själv gör medvetna val, berätta gärna om det och varför.

Sedan kan det givetvis leda till så knäppa grejer som att folk börjar be DIG om ursäkt när de köper jätteräkor, men det får du leva med. Det betyder att de i alla fall är medvetna om att det är ett problem, även om de inte tänker bidra till lösningen just idag.

När du pratar med folk, berätta varför DU väljer att göra som du gör, utan att ifrågasätta hur andra gör.

Och även om du inte kan förändra andras beteende ska du vara jäkligt nöjd med all skillnad du gör genom dina egna val. Heja!