25 mars 2011

Det går utför...

Till en presentation jag ska göra om vårt miljöarbete på jobbet, så gjorde jag den här fina bilden.


Den visar hur mycket vi minskat vår elförbrukning på vårt huvudkontor från 2009 då vi började med hela miljödiplomeringen. Årsförbrukningen 2010 var 108 000 kWh mindre än 2008. Och så köper vi bara Bra miljöval-el, dessutom. Det här kan ju vem som helst bli mallig över.

Grejen är att vi minskat förbrukningen utan att varken jobba i mörker eller kompromissa med bekvämligheten.

Och så tänker jag på det debattinlägg som den moderate riksdagsmannen Hans Rothenberg skrev häromdagen, där han skrev att han tänkte tända fler lampor under Earth Hour i morgon, eftersom han anser att tända lampor är en symbol för utveckling och demokrati. Släcker man så kommer brottsligheten att öka och utvecklingen kommer att gå baklänges. Joråsatt...

Hans måste tycka att det går utför för oss på mitt jobb nu, med tanke på all el vi avstått från att köpa de senaste två åren.

5 kommentarer:

My sa...

Vilket härligt diagram :) Idag har jag lärt mig att en eldsjäl på arbetsplatsen kan vara en avgörande skillnad för hur mycket energi man sparar. Roligt att du skriver om skeptiker och en motståndare, det var precis vad jag försökte beömöta i ett inlägg på min jobb-blogg idag: radgivningsekot.blogspot.com.

Karin sa...

Aha, det är där du håller till. RSS:ar genast på din jobb-blogg :)

David Vrensk sa...

Diagrammet är grönt och fint, men jag skulle ändå förslå att du gör om det. Just nu är det missvisande, och skulle du använda det i marknadsföring skulle du riskera böter. Stapeldiagram ska alltid, alltid gå från 0 och uppåt (eller neråt). Anledningen är att staplarna har en längd, och ögat jämför längderna automatiskt och berättar för den som tittar att 2008 var någonting dubbelt så stort som det var 2009. Och det är ju inte sant.

Västsvenska matvarukedjean Willys fick smäll på fingrarna för det här för några månader sedan. Att man kan läsa siffrorna bredvid räcker inte.

Karin sa...

Bra synpunkt, David. Och helt rätt så klart. Till mitt försvar vill jag anföra att excel automatritade diagrammet utan att fråga mig om jag ville börja från 0, och jag hade inte en tanke på det. Och det ska inte användas i någon marknadsföring, utan endast i en intern utbildning för kollegerna. Nu får det vara som det är, men jag lär mig läxan till nästa gång.

Ja, visst var det fint grönt!

Mama Bear och Papa Bear sa...

Fantastiskt! Men herregud, dessa konservativa stofiler...